Mensur Bajramović za Klix.ba: Zbog reprezentacije mi je karijera otišla u drugom pravcu

Piše: Elvis Bunić/Klix.ba
11.12.2015. u 22:26
12
16
Mensur Bajramović za Klix.ba: Zbog reprezentacije mi je karijera otišla u drugom pravcu
12
Mensur Bajramović za Klix.ba: Zbog reprezentacije mi je karijera otišla u drugom pravcu Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Mensur Bajramović je od jučer postao novi trener Sparsa, a u razgovoru za Klix.ba govorio je o dolasku u sarajevski klub, prvim utiscima, domaćem prvenstvu, Bosni, karijeri, reprezentaciji, zlatnim kadetima, KSBiH...
"Bio sam selektor Kuvajta do 15. augusta, a nakon što je Međunarodni olimpijski komitet suspendovao sport u toj zemlji zbog uplitanja politike, vratio sam se u BiH. Sa Sparsima sam se dogovorio za pet minuta", kaže Bajramović na početku razgovora.

"Došao sam u poprilično dobro organizovan klub i ambicija kluba me privukla, ali ćemo vidjeti da li ćemo već ove sezone napraviti iskorak. Za sada nema nikakvih problema u radu, imali smo dva treninga i normalno je da će trebati neko vrijeme da pokušamo biti bolji, moja je vizija da iz sedmice u sedmicu napredujemo".

Bajramović smatra kako je ekipa veoma talentovana, no ističe kako će nedostajati Dalibor Peršić za kojeg je sezona završena.

"Šteta zbog Peršićeve povrede. On je trebao biti jedan vrlo koristan igrač za ovaj tim i to će nas poremetiti jer ova ekipa ima potencijala i na igračima je kako će ga iskoristiti. Iskustvo koje ima Kenan Bajramović će im mnogo pomoći, a eto, šteta je da nemaju uz Kenana i Dalibora te iskusnije igrače".

Kenan Bajramović je najveći profesionalacKenan je, kako kaže njegov prezimenjak, i u 34. godini zadržao radnu etiku s početka karijere.

"Kenan je i danas najveći profesionalac i najbolje trenira. Razlog zašto je on postao igrač je taj što je uvijek trenirao najviše i najbolje i imao je jedan poseban fokus i koncentraciju da uvijek pobijedi, da uvijek uradi sve najbolje, tako da je on dobar primjer ovim mladim igračima. Ako misle da naprave nešto u košarci, trebaju slijediti njegov primjer".

Sparsi kao mlad klub nemaju navijačku bazu, no Bajramović se nada da će se to promijeniti.

"Mi ćemo probati raditi pošteno, a na publici je da to prepozna. Ne možete silom natjerati nekoga da dođe na utakmicu. Mislim da ova djeca zaslužuju da ih se pogleda. Publici nedostaje ozbiljniji rezultat, na primjer ulazak u Jadransku ligu. Kad bi se došlo do Jadranske lige, mislim da bi se probudio i interes publike".

Bajramović se u BiH vraća nakon devet godina. Kaže kako se mnogo toga promijenilo.

"Otišao sam 2006. godine i moram reći da je domaća liga slabija nego u tom periodu. I Jadranska liga je slabija, ali Spars je nešto novo što nije bilo u tom periodu na ovakvom nivou i sigurno da je taj koncept rada koji postoji u ovom klubu za svaku pohvalu".

Bosni želim sve najboljeU odnosu na taj period i Bosna je dotakla dno, što je Bajramoviću izuzetno žao.

"Kada sam odlazio klub je bio na putu da postane stabilan. Radili smo na euforiji nekoliko godina, moram posebno naglasiti doprinos i zalaganje Dine Konakovića, Nihada Imamovića i ostalih ljudi u Upravnom odboru. Mladi igrači poput braće Šehović, Đedović, Bavčić i Zimić su bili na putu svog sazrijevanja, no kasnije su donošene neke pogrešne odluke i to što se desilo je žalosno. Bosni želim sve najbolje i nadam se da će se izvući iz krize i da ćemo uskoro imati sarajevski derbi Spars - Bosna".

Bajramović je nakon Bosne i reprezentacije otišao raditi na Bliski Istok. No, kaže kako mu je karijera mogla otići i drugim tokom.

"Imao sam jednu procjenu u karijeri koja me je možda koštala. Drugi put kad sam preuzeo reprezentaciju BiH, potpisao sam ugovor u aprilu, a u maju sam dobio ponudu od Karsiyake. Međutim, oni nisu željeli da čekaju, pošto su kvalifikacije bile do kraja septembra, a njima je prvenstvo počinjalo 1. oktobra i tražili su od mene da napustim reprezentaciju. Tada sam procijenio da to ne bi bilo korektno od mene, ostao sam i praktično mi je tim potezom karijera krenula nekim drugim tokom.

Otišao sam u Siriju u Aleppo, jedan od pet najboljih klubova u Aziji. Tamo sam proveo četiri godine, poslije toga sam bio u Kuvajtu u klubu Al Qadsia, te sam jednu godinu bio selektor reprezenatcije Kuvajta sve do suspenzije od MOK-a. U Siriji su bili profesionalci, dok u Kuvajtu svi rade ujutru i imali smo popodne trening od dva sata jer njima košarka nije prioritet".

Zlato kadeta je svjetsko čudoBajramović kaže kako se i na Bliskom Istoku čulo za našu zemlju osvajanjem zlata naših kadeta u Litvaniji ljetos.

"Zlatna medalja kadeta je svjetsko čudo. Bio sam šokiran, nisam mogao vjerovati da se to može desiti. Zlatna medalja kadeta je odjeknula u bliskoistočnim zemljama, a da ne govorim o Evropi i to je dokaz da nema bolje promocije za zemlju od toga i ne znam kako naši političari ne mogu to shvatiti. U košarci je postalo važno da imaš novac i organizaciju da se pravi neki rezultat, ali ovo kod nas je došlo, što se kaže, iz ničega. No, kad malo dublje zakopaš, nije baš iz ničega. Najveće zasluge pripadaju Sparsima jer je najveći broj igrača u kadetskoj i juniorskoj selekciji došao iz ovog kluba, a to je posljedica organizovanog rada".

Bajramović je posebno impresioniran najboljim igračem kadeta Džananom Musom.

"Veoma mi se sviđa Cedevitin koncept i dobro je za njega i za našu zemlju da na vrijeme dobija šansu i da igra. Džanan treba nastaviti raditi na svom tijelu jer je to nešto što može znatno doprinijeti da igra bolje, ali veoma je bitno da ima minute".

Ivanović je napravio odličan posaoRazgovor smo završili nezaobilaznom temom - seniorskom reprezentacijom BiH.

"Na Eurobasketu su nam nedostajali Teletović, Đedović i Nurkić. To je jasno kao dan, i mislim da je s ovim što je imao Duško Ivanović napravio odličan posao.

Moram podsjetiti da su uslovi u vrijeme kad sam ja radio bili dosta teži. Činjenica da nam sve selekcije učestvuju na takmičenjima i da imamo i rezultate je čudo. Svaka čast ljudima u Košarkaškom savezu BiH".

Reprezentacija je ostala bez selektora, a Bajramović kaže kako ne razmišlja o upražnjenoj selektorskoj fotelji.

"Nije realno da preuzmem reprezentaciju i ne razmišljam o tome u ovom trenutku, ali nikad se ne zna", izjavio je Mensur Bajramović.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: