Košarka
0

Mavsi i Spursi nadomak finala

Klix.ba
Tragičar utakmice - Robert Horry
Tragičar utakmice - Robert Horry
Nakon petih utakmica polufinala playoffa Zapadne konferencije u kojim su ekipe iz San Antonija i Dallasa stekle prednost od 3-2 na pomolu je finale između dvije ekipe iz Texasa.

Phil Jackson se vratio na klupu samo 3 dana nakon operacije na arteriji, no i uz njegovo vodstvo Lakersi nisu uspjeli pobjediti. San Antonio Spursi su predvođeni najkorisnijim igračem lige Timom Duncanom sa 27 poena i 14 skokova pobjedili ekipu iz Los Angelesa rezultatom 96:94, te im sada za učešće u finalu treba još samo jedna pobjeda.

Aktuelni šampioni se zato nisu željeli predati, te su velikom serijom od 30:16 smanjili deficit na samo 2 poena. Imali su i posljednji napad, u kojem je lopta došla Robertu Horryu, ubojicom sa linije za tricu u ključnim trenucima utakmice, ali se lopta nećkala i izašla iz obruča.

"Trebao bi biti poznat po takvim šutevima", rekao je razočarani Horry nakon utakmice. "Mislio sam na će ući. Želio sam loptu. Sve sam uradio kako treba, postavio sam noge, samo nije htjela da uđe". Robert Horry u seriji protiv San Antonija još uvijek nije postigao nijednu tricu, sa šutom od 0/15.

Raja Bell je bio nesvakidašnji heroj za Dallas Maverickse, koji se obično oslanjaju na svoju "veliku trojku". Steve Nash, Dirk Nowitzki i Michael Finley su svi imali solidan učinak za Mavse, ali je Bell bio ključ u trećoj odlučujućoj četvrtini i pobjedi nad Sacramento Kingsima rezultatom 112:93.

Bell je dao dodatnu snagu iznenada revitaliziranim Mavericksima sa 9 od ukupno 13 poena u trećoj četvrtini. "Bell je bio naš najbolji igrač u četvrtoj utakmici, to ne govori puno, ali on je bio jedini igrač koji je dobro igrao u toj utakmici", rekao je trener Dallasa Don Nelson. "I večeras je dobro igrao. Bio je aktivan i skakao je. Fizički je sposoban raditi stvari koje drugi igrači ne mogu".

Steve Nash je dao 25 poena, Nick Van Exel 18, Michael Finley 16 uz 9 skokova, dok je Dirk Nowitzki dodao 16 poena i ugrabio 15 lopti. "Znali smo da nemamo šanse ako odemo sa zaostatkom u Sacramento. Nismo igrali dobro u prvom dijelu, ali smo zato utakmicu dobili obranom u nastavku, što je svakako čudno za sve koji nas poznaju. Kingsi su jedna od najboljih napadačkih momčadi lige, a nama su drugom poluvremenu ubacili samo 32 poena", izjavio je nakon utakmice Nowitzki.

Doug Christie je predvodio Kingse sa 21 poenom, Peđa Stojaković je dodao 19, dok je Bobby Jackson dao 14. Sacramentu je očito u ovoj utakmici nedostajao Chris Webber koji je zbog ozljede gotov do kraja sezone, ali šesta utakmica se igra u Arco Areni u Sacramentu, te se ne sumnja da će uz podršku najglasnije publike u NBA ligi Kingsi imati više poleta.

ZAPAD San Antonio (3) - (2) LA Lakers 96:94

Dallas (3) - (2) Sacramento 112:93

NBA