Odlazak legende
0

VIDEO / Mavericksi "pomeli" Lakerse, Phil Jackson ide u penziju

Totalsport
Košarkaši Dallas Mavericksa slavili su protiv LA Lakersa 122-86 u nedjelju, četvrtu pobjedu u jednako toliko utakmica konferencijskog polufinala u doigravanju NBA lige. "Metlom" su se Mavsi plasirali u finale Zapada.

Igrat će u njemu teksaška ekipa protiv pobjednika duela Oklahoma City Thundera i Memphis Grizzliesa. Ta je serija pred svojim četvrtim mečom, a trenutno Grizzliesi vode 2-1.

Ne samo da su u nedjelju Mavericksi pobijedili aktuelne prvake NBA lige, ostavili su im tek "mrvice" u superiornosti koja se najbolje očitovala u šutu za tri poena i koja je trećim nositeljima Zapada prokrčila put u borbu za najbolju ekipu Zapada i veliko finale.

Pitanje pobjednika Mavsi su riješili u drugoj četvrtini utakmice (36-16) nakon čega se na poluvrijeme otišlo s plus 24 u korist domaćina. U tom periodu igre, kao i u cijeloj svojoj minutaži, naprosto je briljirao Jason Terry. Pogodio je devet od deset pokušaja iza linije za tri poena za 32 koša u 25 minuta igre izjednačivši rekord lige. Devet trica u utakmicama doigravanja do sada su ubacili samo Ray Allen, Rex Chapman i Vince Carter.

Sjajan je bio i Predrag Stojković (šut 7-7, trica 6-6 za 21 koš), izvrstan J.J. Barea s rekordom karijere u doigravanju (22 poena, osam asistencija), kao i cijela ekipa pobjednika koja je pogodila 20 od 32 ispaljene trice i utakmicu okončala uz 60 posto šuta.

Lakersi su ponovno bili nervozni i to su isključenjima zbog grubih prekršaja platili Lamar Odom i Andrew Bynum. Najviše je, 17 poena, ubacio Kobe Bryant, najsvestraniji, uz učinak od deset koševa, osam skokova i šest asistencija, bio Pau Gasol.

Utakmica je bila oproštajna za najtrofejnijeg trenera NBA lige svih vremena, Phila Jacksona. U penziju će bivši strateg Chicago Bullsa i Lakersa s 11 osvojenih trenerskih naslova (šest s Bullsima, pet s Lakersima).

Na Istoku su Altanti Hawksi iskoristili domaći parket za poravnanje serije protiv omjerom najbolje ekipe osnovnog dijela lige. Svladali su Chicago Bullse 100-88, pa petu utakmicu ekipe dočekuju bez prednosti.

Sastav Hawksa do pobjede su vukli Josh Smith s 23 poena, 16 skokova i osam asistencija te Joe Johnson s 24 koša. Derrick Rose, najkorisniji košarkaš osnovnog dijela NBA lige, ubacio je 34 (uz deset asistencija) za Bullse, no uz loših 12-32 iz igre.

Peta utakmica igra se u utorak u čikaškom United Centeru.

NBA doigravanje, konferencijska polufinala:

Istok

Atlanta (5) - Chicago (1) 100-88 (Smith 23p, 16s, 8a, Johnson 24p, 5a / Rose 34p, 4s, 10a) (serija je izjednačena na 2-2)

Zapad

Dallas (3) - LA Lakers (2) 122-86 (Terry 32p, 4a, Barrea 22p, 8a / Gasol 10p, 8s, 6a) (Dallas dobio seriju 4-0)

NBA