Košarka
224

Martin Vanjak: Bosna je institucija, a u Skenderiji sam igrao u najboljoj atmosferi

Piše: Edin Isanović
Martin Vanjak
Martin Vanjak
KK Bosna Royal Jelly u okviru 5. kola košarkaškog prvenstva BiH u subotu u velikoj dvorani Skenderije igra protiv tuzlanske Slobode, a podrška Studentima kojima prijeti gašenje stiže sa svih strana. Martin Vanjak, bivši hrvatski reprezentativac i nekadašnji košarkaš Širokog Brijega, koji je izuzetno cijenjen u glavnom gradu BiH, vjeruje da će nekadašnji prvak Evrope pronaći izlaz iz krize.

Vanjak je tokom karijere igrao protiv Bosne i pamti dobru atmosferu.

"Iskreno, igrao sam mnogo utakmica, nastupao sam i za hrvatsku reprezentaciju, ali atmosfera koju sam doživio u trećoj finalnoj utakmici za prvaka BiH između Bosne i Širokog Brijega 2004. godine je nešto što se pamti. Čak i danas nakon toliko godina ljudi ovdje u Zadru, gdje živim, često mi to spomenu. U Sarajevu imam mnogo prijatelja i volio bih ponovo doći u taj grad. Bosna je institucija, nekadašnji prvak Starog kontinenta i nadam se da će preživiti ove teške trenutke“, izjavio je Vanjak koji je u pomenutoj utakmici u krcatoj Skenderiji oduzeo titulu Bosni.

Martin vjeruje kako će i u subotu najpoznatija sarajevska dvorana biti krcata.

"Uopće na sumnjam da će Skenderija u utakmici sa Slobodom biti puna. Tako i treba biti. To može biti pokretač za one koji odlučuju da kažu da je Sarajevu stalo do čarobne igre pod obručima i da se nešto poduzme. Bosna ima moju podršku“, kazao je čovjek koji je temeljnim košarkaškim znanjem pokazao da je jedan od najboljih izdanaka poznate zadarske škole košarke.

Jedna poslovica kaže: "Sa scene treba otići na vrhuncu slave", a to je uradio Martin Vanjak. Završio je karijeru u 27. godini. U svojoj karijeri, osim u rodnom Zadru, igrao je u Zrinjevcu iz Zagreba, Šibenku i Širokom Brijegu. Uporedo je studirao Pravni fakultet i sada radi u toj oblasti.

"Poprilično mi dobro ide u novom poslu koji radim već dugo. Zadovoljan sam. Mislim da mladim sportstima treba objasniti kada krenu trenirati kako se uporedo trebaju školovati. Aktivno se igra do neke 30. godine. Šta poslije? Stoga je moja poruka svima da je obrazovanje izuzetno važno, istakao je nekadašnji košarkaš kojeg je sarajevska publika ponekad znala "počastiti“ neugodnim povicima sa tribina, a on im je uzvraćao koševima i lijepim riječima.

Na kraju je podvukao kako Bosna nije jedini košarkaški klub koji se susreće s problemima.

"Osim Studenata i drugi klubovi iz regije imali su ili i sada imaju problema. Prije svega mislim na Zadar, Cibonu i Split", zaključio je Vanjak.