Košarka
2

Marković: Ostvarili bismo bolji plasman da su nas zaobišle povrede

FENA
Nenad Marković (Foto: Klix.ba)
Nenad Marković (Foto: Klix.ba)
Juniorka košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, iako desetkovana povredama ključnih igrača, uspjela je izboriti opstanak u A-diviziji evropskih selekcija.

Pod vodstvom selektora Nenada Markovića, mladi bh. košarkaši u borbi za 13. mjesto, posljednje koje je osiguravalo opstanak, savladali su Ukrajinu nakon dva produžetka i rezultatskog zaostatka na poluvremenu od 16 poena razlike.

Marković je u izjavi za Agenciju Fena kazao da je ekipa kojom je raspolagao dala svoj maksimum da bi opstala u elitnoj evropskoj grupi. On smatra da je BiH mogla završiti prvenstvo na mnogo boljoj poziciji da je tim bio kompletan.

"Da su nas zaobišle povrede igrača prije početka prvenstva, vjerujem da bismo ostvarili pobjede protiv reprezentacija Češke i Rusije u grupnoj fazi. Prilično sam siguran da bismo Čehe pobijedili, a s Rusima, koji su u nastavku takmičenja pokazali da su veoma dobra ekipa, mogli bismo se nositi", rekao je Marković.

Naglasio je da je veoma bitno da će okosnica tima ostati i za naredno prvenstvo jer su mnogi igrači mlađi od granice za juniorsku kategoriju.

"Mlađi igrači poput Lazića, Gacića i Polutka imaju godinu dana za košarkaško usavršavanje. To je dug vremenski period za mlade košarkaše u kojem mogu dosta napredovati. Ukoliko se pokažu dovoljno dobrim i u nadolazećoj generaciji igrača predstavljat će BiH i na narednom prvenstvu", objasnio je nekadašnji bh. reprezentativac.

Selektor BiH se osvrnuo i na sistem takmičenja na evropskom prvenstvu za koji smatra da je nezahvalan.

"Sistem takmičenja juniorskog EP-a je nazahvalan, nije nas nagradio nakon što smo prošli prvi krug takmičenja pobjedom protiv Grčke. U drugom krugu nismo se uspjeli plasirati među najboljih osam ekipa prvenstva i logično bi bilo da smo se borili za plasman od 9. do 12. mjesta. No, sistem takmičenja nas je vratio da se borimo za opstanak. Isto se dogodilo Englezima i vjerujem da smo na taj način oštećeni", zaključio je Marković.