Košarka
198

Marković o KK Bosna: To nije nova tema, lako je pronaći krivce, rješenje se davno moglo naći

Piše: O. T.
Nenad Marković (Foto: Pinar Karsiyaka)
Nenad Marković (Foto: Pinar Karsiyaka)
U KK Bosna je počeo igračku karijeru. Noseći isti grb spustio je "zavjesu" na veliku karijeru, a onda je na istom mjestu zaplovio u trenerske vode. Nenad Marković je legenda KK Bosne i cjelokupne historije bosanskohercegovačke košarke. Sa svojih 48 godina na ramenima kao trener Pinar Karsiyake popularni Neno ima još mnogo toga da pokaže na klupi, ali njegova Bosna će, ukoliko krovna kuća svjetske košarke (FIBA) ne pokaže razumijevanje, vrlo brzo zauvijek otići u historiju.

Naime, KK Bosna je pred gašenjem zbog ogromnih dugovanja prema Nikoli Vučuroviću koji je u klubu igrao u periodu od jula 2008. do novembra 2009. godine. Ukupna dugovanja navodno iznose oko 180.000 KM. Zbog toga, FIBA prijeti sankcijama koje bi značile gašenje kluba.

Bivši prvak Evrope (1979.), prvi sa prostora bivše Jugoslavije, klub koji je mnogima bio motivacija i dokaz da se može uspjeti, ostavljen je na milost i nemilost FIBA-e čiji je slogan "We are basketball" ("Mi smo košarka"). Vrijeme je da se takav slogan opravda i Bosni pruži šansa da nastavi funkcionisati kao KK Bosna Royal Jelly, jer tako uspješno funkcioniše već dvije godine.

Slanjem Bosne u historiju, nijedan dug se neće riješiti, a simbol jednog grada i države zauvijek će nestati.

Nenad Marković u razgovoru za naš portal ne krije gorčinu zbog ovakvih dešavanja i napominje da krivce za ovaj scenarij nije teško pronaći.

"O tome se priča jako dugo. To nije neka nova tema. Ja sam upoznat sa novijom situacijom od kad je Damir Krupalija došao u klub. On mi je prenosio neke detalje. Odavno govorim da treba vidjeti ko je potpisivao te ugovore, na osnovu čega i koji je Upravni odbor to dozvolio. Vrlo je jednostavno pronaći krivce i odgovornu osobu. Nego to se godinama zataškavalo, prebacivala se odgovornost s jednog na drugog. Ako je nekom u cilju ugasiti jedan od najvećih sportskih kolektiva svih vremena u BiH, onda nemamo šta pričati. Vidimo odavno da se vlas ne interesuje za sport i kulturu i za sve što je vezano za njih. Tako ih ne interesuje ni KK Bosna. Neko rješenje se davno moglo naći. Sada je već 'dogorilo'", rekao je Marković.

U njegovo vrijeme, kada je zavšravao igračku i počinjao trenersku karijeru (2004-2007) u klubu nije bilo problema sa dugovanjima. Skenderija je bila puna, sponzori su bili tu i prema tome se pravio budžet.

"Bilo je malih problema, ali ne bih to ni nazvao problemima, jer kašnjenja ima svugdje u Evropi. Bilo je kašnjenja, ali mislim da su svi igrači, zaključno sa godinom kada sam završio igračku karijeru i naredne godine postao trener, više-manje ispoštovani. Možda su neki repići ostali, ali mislim da nema nikakvih tužbi iz tog perioda. Vidite, Bosna je tada mnogo zarađivala jer je Skenderija bila puna, igrala se Jadranska liga, imali smo dobre sponzore, pravio se budžet na osnovu nečega. Trošilo se više od tog budžeta, ali su se uvijek namicale neke pare pa se to nešto plaćalo. Problem je kad ti ne unosiš u klub pare, a praviš budžete koje ne možeš da platiš. Igrači lupaju nenormalne cifre. Neko to plaća ili ne plaća, ali bitno je da je neko potpisao ugovore. Ko je taj neko? Koji je to Upravni odbor? Ako se nema para, ne može se reći: 'Platit će neko'. To je klub, a ne nečija prćija", poručuje popularni Neno.

Marković trenutno sa klupe vodi Pinar Karsiyaku i nakon šest odigranih mečeva klub je peti na tabeli sa omjerom 4-2, dok je u FIBA-inoj Ligi prvaka nakon četiri kola drugi u grupi od osam ekipa.

"Počeli smo neku novu stranicu poslije njihovog osvajanja titule i igranja Eurolige. Budžet je sada mnogo manji. Borimo se. Sve sada izgleda dobro i trudit ćemo se da tako ostane. Ne možemo planirati velike stvari, ali možemo se boriti da budemo kompetitivni i u prvenstvu i u FIBA Ligi prvaka", kazao je Marković.