Košarka
0

Marko Šutalo: Potajno sam se nadao pozivu Ace Petrovića

Piše: J. Hadžiahmetović
Marko Šutalo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Marko Šutalo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Reprezentativci BiH počeli su se okupljati u Sarajevu uoči početka priprema za Evropsko prvenstvo u košarci koje se održava u Sloveniji od 4. do 22. septembra.

Pred reprezentativcima BiH i selektorom Acom Petrovićem je 45 dana priprema, a prvi trening zakazan je za subotu. Prije toga, uradit će medicinske preglede, a prema riječima selektora svi su zdravi i u Sarajevo stižu bez većih fizičkih problema.

Večeras će u glavni grad BiH će stići svi reprezentativci osim Zacka Wrighta, koji će se košarkaškim Zmajevima priključiti 1. augusta u Kranjskoj Gori u Sloveniji. Mirza Teletović će doći na prvo okupljanje, ali je i on dobio slobodno narednih 12 dana.

"Imat ćemo dovoljno vremena da se pripremimo i odigramo tih 10 utakmica. Tek nakon toga ću znati kakvi su nam dometi na Eurobasketu. Želimo proći u drugi krug i to nije tajna", kaže Petrović.

Selektor bh. košarkaške reprezentacije Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor bh. košarkaške reprezentacije Aco Petrović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Petrović kaže da je zadovoljan fizičkim stanjem Mirze Teletovića i da je u puno boljem stanju nego u ovo doba prošle godine, pogotovo zbog toga što ima manje kilograma. Očekuje oscilacije u igrama člana Brooklyn Netsa u pripremnim utakmicama, ali vjeruje da će biti potpuno spreman za prvenstvo.

Što se tiče igrača na centarskoj poziciji, selektor kaže da ima mnogo opcija.

"Andrija Stipanović, Nedžad Sinanović i Elmedin Kikanović su sasvim solidna garancija na tim pozicijama, međutim, u tom dijelu ne moramo biti dominantni", pojašnjava.

Petrović kaže da u ovom trenutku zna sve o Latviji, prvom protivniku sa kojim ćemo igrati 4. septembra od 14:30 u dvorani Podmezakla Arena u Jasenicama.

"Što se tiče njihovog rostera, o njemu u ovom trenutku sve znam. To je jedina reprezentacija koju ćemo ciljano 'gađati'. Utakmica protiv Srbije bi bila lakša ukoliko bismo dan prije pobijediti Latvijce. Srbijance moramo respektovati. To je zemlja koja ima ekstremnu košarkašku tradiciju", kazao je Petrović.

Šutalo vjeruje u uspjeh reprezentacije BiH u Sloveniji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šutalo vjeruje u uspjeh reprezentacije BiH u Sloveniji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Prvi od igrača koji je došao ne okupljanje bio je Marko Šutalo, član Širokog Wwina, koji iza sebe ima odličnu sezonu. Ovo je prvi put da će ovaj 30-godišnji bek šuter obući dres bh. reprezentacije.

"Iskreno se nadam da ću se uspjeti što prije priviknuti na ekipu i način rada, da će me momci prihvatiti i da ćemo napraviti neku dobru hemiju. Dat ću svoj maksimum, prvo da se izborim za mjesto među 12 igrača koji idu na prvenstvo, a onda i da na prvenstvu dam što veći doprinos ekipi i da ostvarimo zacrtan rezultat", kazao je Šutalo.

O tome da li ostaje u Širokom ili ide, Šutalo nije htio govoriti. Priznao je da je poziv selektora potajno očekivao.

"Svaki košarkaš koji igra neku ozbiljniju ligu potajno se nada pozivu u reprezentaciju. Nakon dobrih igara u Širokom i ja sam se nadao. Vijest o pozivu sam primio sa oduševljenjem i bio sam sretan", kazao je Šutalo.