Košarka
0

Majstorica odlučuje o prvaku i učesniku NLB Lige

FENA
Novi državni prvak u košarci bit će poznat u subotu nakon trećeg, odlučujućeg susreta finala play offa najboljih bosanskohercegovačkih ekipa Bosna ASA BHT i Širokog Prima piva.

Pored titule novi prvak će naredne sezone biti jedini predstavnik BiH u NLB ligi zbog čega je predstojeći susret već proglašen za košarkaški događaj godine u domaćem prvenstvu.

Trener Bosne Nenad Marković na pres-konferenciji je istakao da je "majstorica" dovoljan motiv svakom igraču, treneru i svakom navijaču da pruži sve od sebe.

"U zadnja dva mjeseca odigrali smo pet utakmica sa Širokim, od kojih smo četiri pobijedili. Naši igrači su spremani i motivisani, atmosfera u ekipi je na zavidnom nivou i jedva čekaju da utakmica počne. Osim nedovoljno oporavljenog Bremera, čiji je nastup pod upitnikom, svi igrači su zdravi", kazao je Marković.

U osvrtu na ubjedljiv poraz od prije tri dana (63:82) Marković ističe da je njegova ekipa u Širokom igrala loše u napadu, dozvolivši domaćinu da ostvari pobjedu lakše no što je to i sam očekivao.

"Analizirali smo greške. Igrači Širokog bili su veoma inspirisani. Ipak, mislim da smo bolja ekipa i ubijeđen sam da ćemo to dokazati u subotu i osvojiti treću titulu", dodao je Marković.

Direktor kluba Elmedin Konaković je naglasio da se negativne tenzije koje smišljeno dolaze iz Širkog Brijega neće odraziti na organizaciju susreta, koji će se igrati u maloj dvorani KSC Skenderija (18.15 sati).

"I ovog puta ćemo potvrditi da smo spremni da organizujemo utakmicu supervisokog rizika, uz maksimalnu moguću sigurnost svih učesnika i na način na koji smo to radili i dosad", kazao je Konaković, koji je izrazio žaljenje što se susret ne igra u velikoj dvorani.

Prema posljednjim vijestima odigravanje susreta je dovedeno pod znak pitanja, nakon što se klub iz Širokog Brijega danas oglasio saopćenjem u kojem se navodi kako neće igrati treću odlučujuću utakmicu finala prvenstva BiH, ako Košarkaški savez BiH ne promijeni odluku o nominaciji sudaca za tu utakmicu.

Naime, nakon što je sudačka trojka iz prve dvije utakmice finala između Širokog i Bosne (Ademir Zurapović, Petar Obradović i Bojan Jovanić) najavila da zbog pritisaka neće suditi treću utakmicu, Takmičarska komisija Košarkaškog saveza BiH za tu je utakmicu nominirala banjalučke suce Milana Adamovića, Sašu Babića i spomenutog Bojana Jovanića.

HKK Široki u saopćenju tvrdi kako je tom odlukom prekršen Statut KSBiH jer u donošenju spomenute odluke nije sudjelovao član Takmičarske komisije Božo Bošnjak.

"Pitamo se, ako su trojica sudaca, za koje se do sada držalo da su najbolji, otkazali suđenje utakmice jer zbog pritisaka sa svih strana nisu spremni psihički i fizički voditi utakmicu, zašto su sada dvojica eliminirani (Zurapović i Obradović), a jedan ipak ostavljen (Jovanić). Zašto se odustalo od dosadašnjeg načina biranja sudaca s ravnopravnom zastupljenošću iz baznih košarkaških saveza?", navodi se u saopćenju.