Košarka
0

Mahmutović: Želimo izbjeći Italiju i Rusiju na EP

FENA
Harun Mahmutović (Foto: Klix.ba)
Harun Mahmutović (Foto: Klix.ba)
Predstavnici Košarkaškog saveza BiH, generalni sektretar Harun Mahmutović i predsjednik Elmedin Konaković, prisustvovat će žrijebu grupa za evropsko prvenstvo 2015. godine.

Žrijeb grupa EP-a, koji će prvi put biti održan u četiri zemlje - Francuskoj, Hrvatskoj, Latviji i Nemačkoj, od 5. do 20. septembra 2015. godine, bit će obavljen 8. decembra u Diznilendu u Parizu.

Selektor BiH Duško Ivanović neće prisustvovati žrijebu zbog obaveza u Panathinaikosu.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) dozvolila je domaćinima grupa da biraju po jednu reprezentaciju koju će ugostiti. Francuska je odabrala Finsku, Hrvatska Sloveniju, Njemačka Tursku, a Latvija Estoniju.

Mahmutović je u izjavi za Agenciju FENA naglasio da će BiH igrati u Hrvatskoj ili Francuskoj, pošto su reprezentacije iz trećeg šešira Latvija i Turska već popunile pozicije u preostale dvije grupe.

  • Nama su preostale Hrvatska ili Francuska, a iskreno nisam siguran gdje bi nam više odgovaralo da igramo. Francuska je dalje i bilo bi teže našim navijačima da nas bodre, a s druge strane lakše bi izašli na kraj s Fincima. Hrvatska je odabrala Sloveniju, a svi znamo kakve su te dvije selekcije. Hrvatska jeste bliže, ali sigurno bi nam ta grupa bila mnogo teža od Francuske - rekao je Mahmutović.

Generalni sekretar KSBiH se nada da će reprezentacija BiH imati sreće u žrijebu te izbjeći Italiju iz četvrtog i Rusiju iz šestog šešira.

  • To su reprezentacije koje su pale u rankingu, ali to ništa ne mora značiti. Ako im se odazovu igrači kojima raspolažu biće veoma snažne reprezentacije koje u svojim redovima imaju nekoliko NBA igrača. Nadam se da ćemo imati sreće i izbjeći te dvije ekipe - objasnio je Mehumotivić.

Vjeruje da BiH u punom sastavu sigurno može dogurati daleko.

"Ako nas povrede zaobiđu i ako igrači budu zdravi zaista vjerujem da možemo ostvariti plasman među osam najboljih i boriti se za medalju i plasman na olimpijske igre. Imamo zaista odlične igrače koji nastupaju u jakim takmičenjima, a mnogi od njih tek trebaju da zaigraju u punom kapacitetu", zaključio je Mahmutović.

BiH će žrijeb grupa za EP dočekati u trećem jakosnom šeširu, zajedno sa selekcijama Grčke, Turske i Latvije.

U prvom šeširu nalaze se Francuska, Litvanija, Španija i Hrvatska, dok su u drugom Slovenija, Ukrajina, Srbija i Finska.

Poljska, Belgija, Makedonija i Italija nalaze se u četvrtom šeširu, a Njemačka, Izrael, Češka i Gruzija u petom.

U posljednjem, šestom šeširu nalaze se Holandija, Rusija, Island i Estonija.