Košarka
3

Mahmutović: Minimalne šanse za Acin ostanak; Petrović: Ne mogu nastaviti raditi bez igdje ičega

Piše: J. Hadžiahmetović
Selektor Aco Petrović i generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović
Selektor Aco Petrović i generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović
Selektor Aco Petrović je proteklih 19 mjeseci besplatno vodio košarkašku reprezentaciju BiH. Košarkaški savez BiH u ovom trenutku nema novca koji bi ponudio Petroviću za nastavak saradnje.

Selektori svih bh. reprezentacija, bez obzira na to o kojem se sportu radilo, primaju novčanu naknadu za posao koji obavljaju. Ova činjenica ne važi za Petrovića, koji pri preuzimanju košarkaških Zmajeva uoči početka kvalifikacija za Eurobasket nije od Saveza tražio nikakvu naknadu. Želja mu je bila da sa reprezentacijom BiH napravi što bolji rezultat. O novcu se nije pričalo, kaže Harun Mahmutović, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Trideset hiljada najjeftiniji selektor BiH

"Šanse da on ostane na mjestu selektora su jedan posto. On je imao izazov da napravimo čudo, da budemo među osam najboljih reprezentacija Eurobasketa, da idemo na Svjetsko prvenstvo... Ne mogu reći čovjeku da radi besplatno za nas, a već je dobijao neke ponude dok je vodio reprezentaciju. Jednostavno, nema smisla. S druge strane, ne vidim da možemo pronaći novac da ga platimo onoliko koliko on stvarno vrijedi", kaže Mahmutović za Klix.ba.

On kaže da bi sada bilo uredu da Upravni odbor nagradi Petrovića sa tridesetak hiljada maraka, koliko je bio plaćen najjeftiniji selektor BiH do sada.

"Jednostavno, novca nemamo. On je prilikom razgovora tražio samo da se osiguraju uslovi za igrače. Posudili smo 70.000 KM koje moramo vratiti", dodaje naš sagovornik.

Dok je vodio bh. reprezentaciju, Petrović je imao dvije ponude za angažman. Međutim, odbio ih je bez razmišljanja.

"Pošteno je bilo da napusti nas i prihvati jednu od ponuda, ali, nije htio. Čovjek je u ovom periodu koliko je vodio reprezentaciju mogao zaraditi 150.000 eura. Neka neko drugi iz BiH halali ovaj novac", kaže Mahmutović.

Sastanak za dva mjeseca

Selektor Aco Petrović kaže da je pri odlasku iz Sarajeva prije nekoliko dana sa Mahmutovićem razgovarao bez ikakvih tajni i ograda.

"Međutim, u kontekstu finansija nismo razgovarali, jer pred Savezom je u sljedećem periodu rekonstrukcija Upravnog odbora i drugih stvari. Dogovorili smo se da se nađemo za dva mjeseca, sjednemo i sagledamo situaciju. Ja u ovom trenutku ne znam situaciju u vezi sa Savezom, niti sa mnom. Ta informacija nije došla sa moje strane. Harun vjerovatno procjenjuje da Savez u sistemu funkcionisanja vjerovatno neće moći ponuditi bilo šta meni, a ja ne mogu nastaviti raditi bez igdje ičega. Dva ljetna perioda imam isključivo samo troškove. Bilo je dogovoreno da će Savez pokušati osigurati minimum. Međutim, ukoliko je Harunova procjena da to ne može, vjerovatno će me obavijestiti", kaže kroz smijeh Petrović za Klix.ba.

Upitali smo selektora zbog čega je odlučio besplatno voditi reprezentaciju BiH.

"U datom trenutku procjenjujete da možete napraviti nešto sa nekim, pokrenuti neke stvari... Nije nam valjda novac jedini način funkcioniranja. Našli smo se u Zagrebu, sjeli i razgovarali, ali ne o novcu, već o reprezentaciji i igračima. Tu smo se našli, mene je zarazio taj entuzijazam, potencijalni kvalitet bh. reprezentacije, što je i vidljivo nakon godinu i po. Smatram da je seniorska košarkaška reprezentacija BiH tek na pola puta i da bi se prave stvari tek trebale vidjeti za dvije godine u Ukrajini. Od najstarije reprezentacije koju je BiH imala u Evropi prije dvije godine, došli smo do kostura, sedam ili osam igrača na koje možete apsolutno računati. Ukoliko se ta selekcija dovrši, onda možemo govoriti da je reprezentacija BiH spremna na iskorak", pojašnjava Petrović.

Postavljeni temelji

On je pri odlasku iz Sarajeva rekao svoje viđenje o reprezentaciji, ko je zadovoljio, a ko nije i koje stvari treba promijeniti.

"Trebate znati da Košarkaški savez BiH treba rekonstruirati, da ljudi trebaju vidjeti čime raspolažu. Nije lako sada servisirati kadete, juniore i seniore", dodaje Petrović.

"Pitanje je da li se možemo trošiti na takav način ili je došlo vrijeme, nakon što su napravljeni temelji, napraviti pomak ili ostati i trošiti svoje emocije na način na koji smo ih stručni štab i ja trošili. Temelji postoje i vjerujem da je napravljen dobar posao. Ali, treba smoći snage i vidjeti šta dalje, treba napraviti završnu selekciju, dodati još dva-tri igrača i onda možemo reći da reprezentacija BiH ima legitimno pravo razmišljati o zoni medalja, Olimpijadi... Ali to neće biti snovi kao do sada, već kontinuirani kvalitet, gdje se BiH može ubaciti među sedam-osam reprezentacija koje mogu računati na visoke domete", kazao je Petrović.

Reprezentacija BiH je učešće na Eurobasketu završila u grupnoj fazi. Nažalost, tri nevjerovatne pobjede protiv Crne Gore, Makedonije i Litvanije nisu bile dovoljne za prolazak u drugi krug. Isti omjer imale su Srbija, Litvanija i Latvija, koje su otišle u drugi krug.

Pomoć države je neophodna

"Nama se u negativnom smislu desilo da smo zbog jedne lopte otišli, a sada se dešava da je, recimo Hrvatska, unutra i u zoni medalja. Dešava se ono što smo pretpostavljali šta će se dešavati, a to je izjednačeno prvenstvo. Jedni od najvećih favorita za zlato, Grci ili Španci, danas idu kući. Francuzi su apsolutno najveće razočarenje. Način na koji se ponašaju i igraju je katastrofalan. To je sve izbacilo neke druge reprezentacije u prvi plan. Nisam mogao očekivati da će Slovenija sa ovakvim rosterom odigrati ovako kvalitetno prvenstvo. Bilo bi pošteno kad bi se medalje podijelile između Slovenije, Srbije i Hrvatske, jer ovi favoriti to nisu zaslužili načinom na koji se ponašaju", kazao je Petrović na kraju razgovora za Klix.ba.

Da li će Aco ostati selektor košarkaške reprezentacije BiH prvenstveno zavisi od toga koliko Košarkaški savez BiH budu potpomogle vlasti na svim nivoima, državne kompanije i svi oni koje uspjesi košarke u našoj zemlji vesele.