Klubovi pred gašenjem
53

Mahmutović: Košarka u BiH je klinički mrtva

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović organizovao je u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o teškoj situaciji u mnogim bh. klubovima, o takmičenjima mlađih selekcija te o pripremama A selekcije za Evropsko prvenstvo.
Harun Mahmutović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Harun Mahmutović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
S radošću je Mahmutović na početku istakao da je na sinoćnjem izboru sportista godine košarka odnijela najbitnije nagrade, Aco Petrović najbolji trener, Mirza Teletović najbolji sportista i košarkaška selekcija najbolja reprezentacija.

"S pravom možemo reći da je košarka najbolji kolektivni sport u našoj zemlji, a paradoks je to da su mnogi naši klubovi u muškoj i ženskoj konkurenciji u vrlo teškoj finansijskoj situaciji i pred gašenjem. Ove sedmice nisu odigrane četiri utakmice Kupa BiH zbog nedostatka i malih suma novca. Imamo situaciju da košarka u BiH, s izuzetkom Širokog i Igokee, ne postoji, i ovo je apel svima da nešto učine i spase ovaj sport te omoguće našoj djeci da igraju košarku", kazao je Mahmutović.

Selekcije BiH će igrati bez obzira na sve

On je istakao kako Savez ne može pomoći klubovima, te da je to posao lokalnih zajednica, općina, gradova i kantona. "Mi kao Savez činimo i činit ćemo sve da osiguramo uslove za našu A selekciju te tri mlađe selekcije da se takmiče na međunarodnoj sceni i to neće doći u pitanje, bez obzira na sve. Narod voli ovu reprezentaciju i raduje se svakom njenom uspjehu. Naša je poruka i cilj da mlade selekcije igraju u A divizijama, a da seniori nastupaju na svakom Evropskom prvenstvu", dodao je Mahmutović.

Napomenuo je kako je FIBA opet povjerila jedno takmičenje našoj zemlji te će Sarajevo od 8. do 18. augusta naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva u B diviziji za kadete, gdje će se uz našu takmičiti još 21 reprezentacija. Juniori će igrati na Evropskom prvenstvu u A diviziji u vrlo jakoj konkurenciji od 18. do 28. jula naredne godine u Rigi (Latvija), gdje smo u grupi sa Grčkom, Rusijom i Češkom, dok će se prvi put okupiti i juniorke, koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu u B diviziji od 15. do 25. augusta u Miskolcu (Mađarska).

"Mogu vam reći da ćemo u idućoj godini dobiti novih 10 igrača u svim ovim selekcijama i meni je veoma drago da ti mladi igrači sve više imaju želju i ističu da žele igrati za BiH. Tu ću navesti primjer brata našeg reprezentativca Nihada Đedovića, Nedima, koji, iako trenira u Barceloni, želi igrati jedino za BiH i bit će veliko pojačanje za našu kadetsku reprezentaciju. Što se tiče juniora, selektor Nenad Marković je optimističan i uvjeren da se možemo nositi i sa najvećim ekipama, dok sa ženskom selekcijom krećemo od nule kako bismo stvorili ozbiljnu ekipu u seniorskoj konkurenciji", naveo je Mahmutović.

Ugovoreno osam pripremnih utakmica uoči EP-a

Kada je riječ o A selekciji, zasad je ugovoreno osam pripremnih utakmica uoči Evropskog prvenstva naredne godine u Sloveniji. Sredinom augusta (16. i 17.) ćemo igrati protiv Rusije u Kopru i protiv Slovenije u Jesenicama. Nakon toga ćemo, 23.-25. augusta, nastupiti na turniru u Njemačkoj, gdje će osim naše i njemačke selekcije igrati još jedna reprezentacija (zasad nije poznato koja), a dogovoren je i nastup na Akropolis kupu u Grčkoj, gdje ćemo 27.-29. augusta igrati sa domaćom selekcijom te sa Italijom i Litvanijom. Mahmutović je naveo i da će Savez pokušati dogovoriti još dvije pripremne utakmice kako bi naš tim što spremnije dočekao Evropsko prvenstvo.

"Savezu su se priključila još dva trenera, Siniša Kovačević i Boris Džidić. To su ljudi sa značajnim iskustvom i oni će nam biti od velike pomoći u radu sa mlađim kategorijama", dodao je Mahmutović.

Istakao je kako očekuje da u narednoj godini KS BiH od države dobije bar 200.000 KM, što bi koliko-toliko pomoglo u radu naših reprezentativnih selekcija, te je pozvao nadležne institucije, ali i velike kompanije, da pomognu vraćanju košarke u našoj zemlji.