Košarka
0

Mahmutović: Ivanović već opravdava reputaciju velikog košarkaškog radnika

FENA
Harun Mahmutović (Foto: Klix.ba)
Harun Mahmutović (Foto: Klix.ba)
Zvanično predstavljanje novog selektora seniorske košarkaške reprezentacije BiH Duška Ivanovića, koji je na tu poziciju postavljen 22. januara, bit će održano u petak na konferenciji za medije u Sarajevu.

Renomirani crnogorski stručnjak na klupi reprezentacije BiH naslijedio je Aleksandra Petrovića, koji je napustio kormilo bh. tima nakon prošlogodišnjeg evropskog prvenstva u Sloveniji.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović podsjetio je na razloge zbog kojih je zvanično predstavljanje Ivanovića odgođeno za nešto više od mjesec dana.

"Problemi koje smo u tom periodu imalu u mnogim bh. gradovima uslovili su da odgodimo predstavljanje. Nismo znali kakva je sigurnosna situacija i nismo željeli da novi selektor dođe u Sarajevo koje se nalazi u takvom stanju. S druge strane i Ivanović je imao obaveze vezane za žrijeb kvalifikacionih grupa EP-a u Barceloni, a morao je prisustvovati Kupu kralja u Španiji", kazao je Mahmutović u izjavi za Agenciju FENA.

Naglasio je da je Ivanović već počeo s aktivnostima vezanim za reprezentaciju BiH, što ''opravdava njegovu reputaciju velikog košarkaškog radnika''.

"Novi selektor je veliki radnik koji se odmah prihvatio posla. Već se počeo upoznavati sa standardnim i potencijalnim bh. reprezentativcima. Prisustvovat će polufinalu i finalu košarkaškog Kupa Hrvatske, gdje će nastupiti nekoliko naših igrača, a zatim će otputovati u Aleksandrovac gdje će gledati Nemanju Gordića u dresu Igokee. Razgovarati će s nekoliko potencijalnih reprezentativaca, tako da je velika vjerovatnoća da ćemo u bh. dresu vidjeti i neka nova lica", rekao je generalni sekretar KSBiH.

Mahmutović je dodao da Savez pokušava pronaći igrača koji bi uz Zacka Wrighta bio u opciji za reprezentaciju BiH kao naturalizovani bh. košarkaš.

"Wright će uvijek biti u kombinacijama, kao i Henry Domercant koji još odlično igra za svoj tim, ali mi ćemo se na kraju odlučiti za najbolju moguću opciju, odnosno igrača koji svojim karakteristikama najbolje odgovara selekciji. Također želimo da više prostora dobiju mladi igrači poput Nurkića, Vrabca i Buze jer oni su budućnost ove reprezentacije", zaključio je Mahmutović.

Okupljanje reprezentacije planirano je za 1. juli, a Ivanović će do tada obići igrače koji ga zanimaju i uputiti im pozive. Savez je za pripremni period već ugovorio većinu prijateljskih utakmica, dok će konačan plan priprema imati najvjerovatnije do 1. marta.

Zvanično predstavljanje selektora Duška Ivanovića bit će održano u Sarajevu, 28. februara. U sklopu konferencije za medije bit će predstavljen i program seniorske reprezentacije za kvalifikacije za EP 2015. u Ukrajini, te realizacija košarkaških omladinskih liga na prostoru BiH u saradnji sa USAID-om.