Košarka
0

Mahmutović: ABA ligu mogu voditi samo klubovi i savezi, slijedit ćemo instrukcije FIBA-e

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović i član Upravnog odbora sarajevske Bosne Damir Krupalija otputovali su u Zagrab na sastanak s predstavnicima regonalne ABA lige.

Kako je već poznato, krovna Košarkaška evropska federacija FIBA Europe uputila je ultimatum savezima koji djeluju na području bivše Jugoslavije, a kojima se prijeti izbacivanjem iz FIBA-inih takmičenja ukoliko nastave pružati podršku ABA ligi.

Evropski ogranak FIBA-e ne priznaje ABA ligu zbog sporne vlasničke strukture u kojoj glavnu riječ ne vode klubovi i nacionalni savezi već nekoliko osoba uključenih u vlasničku strukturu, što se kosi s FIBA-inim Statutom.

Vlasnici i osnivači ABA lige su košarkaški klubovi Cibona, Olimpija, Budućnost i Bosna, te šest fizičkih osoba - Slovenci Radovan Lorbek, Roman Lisac, Zmago Sagadin i Hrvati Bože Miličević, Josip Bilić i Danko Radić.

Mahmutović je u izjavi za Fenu naglasio da Košarkaški savez BiH daje punu podršku FIBA Europe i upotpunosti će slijediti njene upute, tako da građani BiH ne trebaju imati straha od eventualne suspenzije bh. košarkaških selekcija ili klubova iz takmičenja pod okriljem te organizacije.

"Nema razloga da iko bude zabrinut, niti da FIBA suspendira našu reprezentaciju s evropskog prvenstva. Nama su najbitnije naše selekcije i slijedit ćemo upute krovne evropske košarkaške organizacije. ABA ligu mogu voditi samo klubovi ili nacionalni savezi. Ukoliko tih šest osoba same ne napuste vlasničku strukturu, savezi i klubovi će morati organizirati novu regionalnu ligu", objasnio je Mahmutović.

Mahmutović naglašava da je KSBiH u kontaktu s jedinim predstavnikom BiH u ABA ligi, Igokeom iz Aleksandrovca, te da taj klub također brine o budućnosti bh. košarke i da čelnici Igokee ni na koji način neće ometati rad Saveza ili ugroziti nastupe košarkaških selekcija BiH u FIBA takmičenjima.

"Dogovaramo se i radimo u koordinaciji s Igokeom. Savez je tom klubu i u prošlosti izlazio ususret i ulagao žalbe kada je ABA liga imala nekorektan odnos prema Igokei. U svakom slučaju štitimo integritet naših klubova, a u ovom slučaju Igokee. Tražit ćemo najbolje rješenje, jer regionalna liga je potrebna klubovima s ovih prostora. Sigurno je da će se i ubuduće igrati, a ako bude potrebno, uradit ćemo i reorganizaciju", zaključio je Mahmutović.

Krupalija će u Zagrebu zastupati interese sarajevske Bosne, koja je 20-postotni vlasnik Lige, da bi osigurao da u pregovorima i eventualnoj reorganizaciji regionalnog takmičenja Bosna ne izgubi svoj vlasnički udio.

KSBiH također predlaže da se osnuje i druga ABA liga u kojoj bi nastupali i nešto slabiji klubovi, što bi od izuzetnog značaja bilo za bh. košarku. Ta liga bi bila slična Balkanskoj ligi, ali na nešto višem nivou.