18. godina s HIV-om
0

Magic Johnson proslavio 50. rođendan

Totalsport
Earvin Magic Johnson, vjerojatno najbolji organizator igre svih vremena i legendarni košarkaš Los Angeles Lakersa, slavi 14. avgusta jubilarni 50. rođendan.

Prije tačno 18 godina Magic Johnson je javnosti objavio šokantnu vijest, da u sebi nosi HIV virus, čime je bio jedan od prvih svjetskih planetarno poznatih sportaša koji je objavio da boluje od AIDS-a.

Magic Johnson je 7. novembra 1991. godine održao konferenciju za novinare povodom te vijesti, te je, kako i sami američki hroničari napominju, izgledao poput mrtvaca odgovarajući novinarima na pitanje. No, vremenom je Magic prihvatio bolest koju nosi, ali ju je uporno pobjeđivao, te došao do proslave svog 50. rođendana.

Johnson je posljednjih godina intezivno radio na mnogim američkim tv-stanicama prenoseći i komentirajući NBA zbivanja. Dočekao je i trogodišnju eru (početkom 21. stoljeća) kada su Lakerse Shaquille O'Neal i Kobe Bryant predvodili do trostrukog NBA naslova. Doživio je Magic i prošlu sezonu kada je Bryant bio predvodnik nove zlatne NBA generacije njegovih Lakersa.

Magic je 1979. godine bio prvi izbor na draftu, te je do 1991. godine uvijek nosio dres Lakersa.

Pet puta je bio NBA prvak (1980., 1982., 1985., 1987. i 1988. godine), dvanaest puta je nastupao na All Stars utakmicama, tri puta je bio proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige. Isto tako, tri puta je bio proglašen za najkorisnijeg igrač NBA finala.

Uvršten je, dakako, među 50 najboljih košarkaša svih vremena.