Čeka nas spektakl
19

Luka Dončić želi na Olimpijske igre: Igrat ću kvalifikacije za Sloveniju

F. Z.
Luka Dončić i Edo Murić (Foto: EPA-EFE)
Luka Dončić i Edo Murić (Foto: EPA-EFE)
Luka Dončić ove sezone je jedan od najboljih košarkaša u NBA ligi, iako mu je tek 20 godina, a njegov nastup bio bi od neprocjenjive koristi za reprezentaciju Slovenije u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

"Igrat ću sigurno", rekao je Dončić novinarima u Chicagu uoči All Star vikenda u NBA ligi.

Reprezentacija Slovenije Olimpijske igre pokušat će izboriti preko kvalifikacija u litvanskom Kaunasu. Jedna reprezentacija ovjerit će vizu za Tokio, a Slovenija se nalazi u grupi B s Poljskom i Angolom. U grupi A su domaćin Litvanija i Venecuela. Po dvije najbolje reprezentacije plasirat će se u polufinale, a pobjednici će igrati utakmicu za plasman na Olimpijske igre. Ukoliko Dončić i bude na raspolaganju reprezentaciji Slovenije čeka ga izuzetno težak zadatak, jer slaviti protiv Litvanije u Kaunasu svakako nije jednostavno.

Dončić je bio dio reprezentacije Slovenije koja je predvođena sjajnim Goranom Dragićem osvojila Eurobasket 2017. godine, a fantastično je igrao i sadašnji košarkaš Dallas Mavericksa. Turnir u Kaunasu počinje 23. juna.

Olimpijske igre su na rasporedu od 24. jula do devetog augusta, a mjesto na turniru već su izborile Argentina, Australija, Francuska, Iran, Japan, Nigerija, Španija i Sjedinjene Američke Države. Osim u Kaunasu turniri će se igrati i u kanadskoj Victoriji (Grčka, Kina, Kanada, Urugvaj, Češka Republika, Turska), Splitu (Hrvatska, Tunis, Brazil, Njemačka, Rusija, Meksiko) i Beogradu (Srbija, Dominikanska Republika, Novi Zeland, Italija, Portoriko i Senegal). Pobjednici kvalifikacionih turnira kompletirat će učesnike košarkaškog turnira na Olimpijskim igarama u Tokiju.