Virtuoz s loptom
93

Luka Dončić, samo nebo je granica

F. Z.
Luka Dončić (Foto: EPA-EFE)
Luka Dončić (Foto: EPA-EFE)
Vijesti o rekordima košarkaša Dallas Mavericksa Luke Dončića u NBA ligi redaju se jedna za drugom, a brojke koje bilježi na početku nove sezone zaista su impresivne.

Vjerovatno ćemo već sutra ujutro, nakon duela s Cleveland Cavaliersima, čitati o nekim novim rekordima Slovenca.

U posljednjih deset utakmica sakupio je više od 300 poena, 100 skokova i 100 asistencija i jedan je od pet košarkaša u historiji lige, koji je u prosjeku bilježio triple-double učinak s prosjekom od 30 poena u deset uzastopnih utakmica.

U društvu velikana košarkaške igre

Prije njega to je pošlo za rukom samo Michaelu Jordanu, LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku i čovjeku koji je vlasnik najvećeg broja triple-double učinaka u historiji NBA lige - Oscaru Robertsonu. U kakvom je samo društvu - Luka Dončić.

Upravo je Robertson bio "vlasnik" jednog rekorda koji je prije dvije noći oborio Dončić. Sa 20 godina i 265 dana Dončić je postao najmlađi košarkaš s uzastopnim triple-double učinkom, a da je postigao najmanje 35 poena na tim utakmicama. Robertson je ovaj podvig napravio 1960. godine, kada je imao 22 godine i 34 dana.

"Podsjeća me na nekoga, a koristit ću samo jednu riječ - virtuoz. Sada kada vidim Luku Dončića, podsjeća me na Michaela Jordana. Ne upoređujem njihove kvalitete, ali Jordan je svake noći davao sve od sebe, svake noći bio je na vrhuncu. To isto radi i Luka Dončić. Svake noći igra na vrhuncu. Virtuoz. Zbog toga me podsjeća na Jordana", rekao je za Dončića Michael Wilbon, stručni komentator ESPN-a.

I zaista, Jordan je uvijek govorio da na svakoj utakmici pruži svoj maksimum iz poštovanja prema ljudima koji su došli da gledaju utakmicu.

"Tu je možda neko ko me gleda prvi i posljednji put, neko ko tu priliku više neće imati i moja je dužnost da dam sve od sebe", govorio je vjerovatno najveći košarkaš svih vremena. Čak i ako postoje oni koji se neće složiti s ovom konstatacijom, nema sumnje da za popularizaciju košarke od Jordana niko više nije uradio i da je njegovo ime sinonim za najviša individualna dostignuća u ovom sportu.

Sama činjenica da Dončića na najpoznatijoj američkoj sportskoj TV mreži stavljaju u istu rečenicu s Letećim Mikeom dovoljno govori o tome kakve partije ove sezone u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta pruža fantastični Slovenac.

Rekord za rekordom od tinejdžerskih dana

Mladi košarkaš porijeklom je iz Klina, grada koji se danas nalazi na teritoriji Kosova, a njegov otac je Slovenac srpskih korijena. Rođen je u Ljubljani, a košarkašku loptu prvi put u ruke je uzeo kada je imao sedam mjeseci. Kada je imao svega 13 godina, oko na njega bacio je madridski Real, a iz redova Olimpije u kojoj je igrao njegov otac, kao još uvijek dječak, otišao je u prijestolnicu Španije i potpisao ugovor na pet godina s madridskim velikanom.

Debi u dresu Reala imao je sa 16 godina i dva mjeseca i postao je najmlađi košarkaš u historiji najvećeg evropskog kluba koji je zaigrao u španskoj ACB ligi. Naredne sezone ustalio se u ekipi iz Madrida, a vrlo brzo postao je MVP (najkorisniji igrač) kola u Euroligi, naravno kao najmlađi košakraš u historiji takmičenja kojem je to pošlo za rukom.

Naredna sezona bila je brutalno dobra i pokazala da je Dončić rođeni pobjednik, košarkaš pred kojim su zvjezdane visine i ukoliko ostane zdrav, samo je nebo granica. Ukoliko ovako nastavi, nema sumnje kako će biti najbolji evropski košarkaš svih vremena. Kakve brojke ima sa 20 godina i šta je sve do sada napravio u karijeri, nije nemoguće i da postane jedan od najvećih svih vremena, iako je, još uvijek, dug put pred njim.

Prvak Evrope dva puta u istoj sezoni

Vratimo se na tu, sada već legendarnu, sezonu 2017/2018. Počela je spektakularno. Prije dolaska u Madrid Dončić je u tandemu s Goranom Dragičem ostvario najveći uspjeh slovenske reprezentativne košarke. Osvojena je prva košarkaška medalja za ovu državu u njenoj historiji i to ne bilo koja. Ona najsjajnija - zlatna. Dragič je izabran za MVP-a turnira, a Dončić sa 18 godina u najbolju petorku Eurobasketa. Dragič, Bogdanović, Shved, Gasol i 18-godišnji dječak iz Ljubljane.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nije tu stao, uslijedile su impresivne partije u Euroligi, a Dončić je u oktobru iste godine postao najmlađi svih vremena koji je osvojio MVP nagradu (najkorisniji igrač) i postao igrač mjeseca u Euroligi. Nastavio je u istom ritmu i postao MVP Eurolige u toj sezoni, kao i MVP finala u kojem je odveo Real Madrid do desete titule prvaka Evrope u bogatoj historiji kluba. Treba li uopće pisati da je najmlađi košarkaš u historiji ovog takmičenja kojem je to pošlo za rukom?

Prošle godine debitovao je u NBA ligi, a u svojoj prvoj sezoni proglašen je za najboljeg rookieja sezone (najbolji igrač u debitantskoj sezoni). Iako je bio drugi po broju glasova navijača u izboru za All-Star, nije izabran u ekipu. Nastupio je na utakmici nadolazećih zvijezda NBA lige.

Njegov zvjezdani uspon i dostignuća koja je ostvario do svoje 20. godine kažu da je pred Dončićem blistava karijera. Samo riječi hvale o njemu ima i Dirk Nowitzki, prema mišljenju mnogih jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena i legenda Dallas Mavericksa u čijem dresu sada briljira Evropljanin kojem predviđaju da će biti bolji od svih koji su igrali košarku na Starom kontinentu prije njega. Njegova vizija i košarkaška inteligencija su besprijekorni, a njegov talent bez granica. Dončić s istim uspjehom može postizati poene, skakati, asistirati, a neki će reći da Slovenac izgleda upravo onako kako bi u današnjoj košarci izgledao Larry Bird.

Može napraviti što poželi na košarkaškom terenu

Wilbon možda jeste malo pretjerao kada ga je uporedio s Jordanom, ali ukoliko ovako nastavi, morat će se zapitati i veliki Michael, ali i Magic, Bird, Bryant, LeBron...

"Igračima poput Dončića, Birda, Kidda, Magica nekada bude dosadno i žele biti malo kreativniji pa na parketu naprave stvari koje razbiju monotoniju. Luka Dončić je igrač koji može napraviti sve što zamisli na košarkaškom terenu", rekao je o Dončiću njegov i legendarni NBA trener Rick Carlisle.

Ukoliko Wilbon i Carlisle mogu staviti Dončića u istu rečenicu s najvećim koji su narandžastu loptu odbijali od parket, onda to više nije slučajno.

Dončić već igra na MVP nivou i kada bi se u ovoj fazi sezone pravila lista najužih kandidata za najkorisnijeg igrača sezone, Dončić bi bio potpuno ravnopravan među pet najozbiljnijih kandidata. Ukoliko Mark Cuban bude složio tim za budućnost oko Dončića, onda bi Slovenac mogao nastaviti ono što je Nowitzki započeo. Nijemac je ispunio veliku želju američkog biznismena, osvojio je NBA prsten, a Dončić bi u Teksasu mogao biti dio NBA dinastije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Nekada napravi nepromišljene stvari, što je sasvim normalno za 20-godišnjaka. Međutim, veoma je pametan, ne možete ni da zamislite koliko dok ne provedete neko vrijeme s njim", rekao je vlasnik Dallas Mavericksa.

I to se zaista vidi na parketu, a i Cuban je pametan čovjek, nema sumnje da je uradio sve što može kako bi Dončić imao nesmetan put ka zvjezdanim visinama. Put na kojem trenutno nema prepreke. Već sada možemo reći da smo sretni što imamo priliku svake noći gledati magiju Luke Dončića. Neka potraje...