SP u košarci
0

Litvanija preko Srbije do bronze

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U utakmici za treće mjesto na Svjetskom košarkaškom prvenstvu kojem je domaćin Turska, litvanska reprezentacija pobijedila je srpsku 99-88.

Prijelomnim su se za utakmicu pokazale središnje dvije četvrtine susreta koje su rezultatski uvjerljivo otišle na stranu Litvanaca, pa je srpska reprezentacija u zadnjih deset minuta utakmice ušla s minusom od osamnaest poena (72-54), što, unatoč dojmljivoj posljednjoj dionici, nisu uspjeli dostići.

Litvanija je najugodnije iznenađenje turnira. Nakon što su u Tursku doputovali bez cijelog niza svojih zvijezda (Ilgauskas, braća Lavrinovič, Songaila, Jasikevičius, Petravičius...) malo je bilo onih koji su im prognozirali dobar rezultat. Pa ipak, grupu su prošli bez poraza, u osmini finala nadigrali su Kinu (78-67), u četvrtfinalu deklasirali moćnu Argentinu (104-85), da bi im put u finale zatvorio prvi favorit turnira, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država (89-74). Ostao je to jedini poraz sasvim zasluženo bronačne reprezentacije s ovog SP-a.

Do pobjede protiv Srbije Litvaniju je predvodio sjajni Linas Kleiza s 33 poena, sedam poena, četiri asistencija i tri osvojene lopte. Jasaitis je dodao 14 koševa i deset uhvaćenih lopti.

Kod Srbije je najviše, osamnaest poena, ubacio Novica Veličković.

Košarkaši Litvanije po treći su puta nastupili na Svjetskom prvenstvu (1998., 2006., 2010.) i po prvi puta u povijesti stigli do medalje.

SP u košarci, utakmica za treće mjesto:

Litvanija - Srbija 99-88