Eurobasket
0

Litvanija pobijedila Sloveniju rezultatom 80-77

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Domaćin Europskog košarkaškog prvenstva, Litvanija, pobijedio je reprezentaciju Slovenije u razigravanju za plasman od 5. do 8. mjesta.

Nakon što su jučer na iznenađenje cijele Europe Litvanci poraženi od Makedonije, danas (četvrtak) su na jedvite jade uspjeli savladati Sloveniju rezultatom 80-77, čime su osigurali dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre iduće godine u Londonu.

Slovenija je tricom Erazema Lorbeka minutu i 11 sekundi prije kraja povela 77-76, ali je Mantas Kalneitis, 19 sekundi prije kraja utakmice, poništio vodstvo Slovenaca, da bi nakon toga stavio još jedno slobodno bacanje svega tri sekunde prije kraja susreta. Slovenija je, unatoč vrlo dobroj reprezentaciji, podbacila na ovom Europskom prvenstvu, baš kao i Litvanija koja definitivno nije očekivala prije prvenstva da će se morati čupati pobjedu u razigravanju od 5. do 8. mjesta kako bi osigurala dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre.

Najefikasniji kod Slovenije bili su Erazem Lorbek i Goran Dragić sa po 16 poena svaki, dok je domaćine do pobjede predvodio Kalneitis sa 17 poena i četiri asistencije. Kasnije su na rasporedu preostale dvije četvrtfinalne utakmice Eurobasketa u kojima se sastaju Francuska i Grčka, odnosno Rusija i Srbija.

 Eurobasket, razigravanje od 5-8 mjesta, rezultat:

 Litvanija - Slovenija 80-77   Četvrtfinale:

Francuska – Grčka (kasnije) Rusija – Srbija (kasnije)