Košarka
0

Litvanija pobijedila Italiju, u polufinalu je čeka Hrvatska

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Košarkaši Litvanije, jednog od glavnih favorita za medalju sa početka Evropskog prvenstva u Sloveniji, pobijedili su večeras u ljubljanskoj Stožice Areni reprezentaciju Italije, rezultatom 81:77 (22:15, 40:39, 57:58), čime su se plasirali u polufinale.

Pobjedom su Litvanci nastavili pohod na svoju šestu medalju na evropskim prvenstvima, budući da su davne 1937., 1939. i 2003. osvajali zlato, 1995. srebro te 2007. godine bronzu. Slijedeći rival Litvanije bit će Hrvatska, koja je večeras pobijedila Ukrajinu.

Nakon što su reprezentativci Litvanije bolje otvorili utakmicu i bili u prednosti kroz dvije četvrtine, Italijani su 35 sekundi do poluvremena uspjeli da se približe na pola koša prednosti, a u narednim sekundama obje ekipe su bile uspješne u realizaciji napada.

Rezultat prvog poluvremena bio je 40:39 u korist Litvanije.

Koševima Luigija Datonea na otvaranju treće četvrtine Italijani su došli do prvog vodstva i prednosti od dva poena, ali su Litvanci već u narednom napadu vratili pozitivnu stranu semafora uz svoju zastavu.

Novi preokret Italije došao je četiri minute prije kraja neizvjesne treće četvrtine, a ubrzo su izabranici Jonasa Kazlauskasa poravnali na 53:53. Nakon pola koša prednosti za Italiju na kraju treće četvrtine Litvanija je već na početku posljednjeg perioda igre došla novog "plusa", ovaj put od pet poena.

Litvaniju je do pobjede predvodio mantas Kalnietis sa 17 postignutih poena, dok je najefikasniji u redovima reprezentacije Italie bio Marco Belinelli sa 22 poena.

Sutra se u polufinalu sastaju aktuelni evropski prvak Španija i Francuska, te Hrvatska i Litvanija. U utakmici razigravanja za plasman od 5. do 8. pozicije sastat će se Italija i Ukrajina.