Košarka
0

Legende protiv Acine reprezentacije odigrale neriješeno

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sportskoj dvorani "Mirza Delibašić" odigrana je revijalna utakmica između sadašnjeg sastava košarkaške reprezentacije BiH i reprezentacije iz BiH u košarci iz 1993. godine koja je u ratu izašla iz BiH i otputovala na takmičenje.

Legende koje su davne 1993. godine igrale pod vodstvom najboljeg bh. sportiste svih vremena Mirze Delibašića, kao i igrači sastava koji su uslijedili nakon Delibašića, odigrali su neriješeno, 58:58, sa aktuelnom košarkaškom reprezentacijom trenera Aleksandra Petrovića.

"Velika čast i gledati i igrati protiv legendi, ovo je velika zabava prije svega i priprema za predstojeće utakmice", rekao je aktuelni igrač bh. košarkaškog tima Zack Wright.

Utakmici je prisustvovao i Dževad Alihodžić, centar iz najboljih vremena košarkaške reprezentacije BiH.

"Emocije su strašno jake. Vraćaju se slike iz prošlih vremena. Ova repezentacija izuzetno dobro usklađena i ima dosta pojedinaca koji igraju dobro. Dobra atmsofera vlada u timu i mislim da će postići dobre rezultate", rekao je Alihodžić.

Te 1993. godine Košarkaški savez BiH je postao članom Međunarodne košarkaške federacije, a reprezentacija BiH je nastupila na smotri najboljih košarkaških reprezentacija Evrope u Njemačkoj. Na tom Eurobasketu Bosna i Hercegovina je ostvarila svoj najveći uspjeh - plasman u četvrtfinale i na konačno osmo mjesto.

Za reprezentaciju BiH koja je 1993. godine nastupila na EP-u igrali su: Sabahudin Bilalović, Mario Primorac, Samir Avdić, Senad Begović, Gordan Firić, Emir Mutapčić, Emir Halimić, Adis Bećiragić, Ilijas Mašnić i Samir Selesković. Oni su pod vodstvom Mirze Delibašića i Ibrahima Krehića ostvarili najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima.

Današnji susret odigran je povodom obilježavanja dvadesete godišnjice od ovog takmičenja i prijema u FIBA-u. Sva sredstva od utakmice bit će donirana za obrazovanje djece u BiH. Utakmica je odigrana u okviru projekta promocije prava djece.