Erdoganov savjetnik
26

Legendarni turski košarkaš Hidajet Türkoğlu bavi se trgovinom oružja

H. H.
Hidajet Türkoğlu (Foto: EPA-EFE)
Hidajet Türkoğlu (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu, koji je pod sankcijama SAD, Slobodan Tešić za istraživački portal Krik izjavio je da je bivši turski košarkaš Hidajet Türkoğlu aktivan u sektoru naoružanja.

Türkoğlu je, inače, blizak saradnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ali Tešić nije imao priliku sarađivati s njim.

"Nisam imao priliku da sarađujem sa gospodinom Turkogluom, iako su mi poznate informacije da je isti, ne znam sa kojim uspjehom i kakvom reputacijom, aktivan ili pokušava da bude aktivan u sektoru naoružanja i vojne opreme. Moguće je da ga poznaju drugi trgovci i akteri ovog sektora u Srbiji", kazao je za Krik.

Inače, Türkoğlu je porijkelom iz Sandžaka. Njegovi roditelji su se u Tursku preselili iz Sjenice, gde su prezime Ramićević zamijenili za Turkoglu (u prevodu "turski sin"), a Hidajet je rođen u Bajrampaši, u Istanbulu 1979. godine.

Tokom NBA karijere u Sacramento Kingsima činio je čuveni trio sa Divcem i Stojakovićem. Karijeru je počeo u Efes Pilsenu, a nastupao je i za San Antonio Spurse, Orlando Magic, Toronto Raptorse, Phoenix Sunse i Los Angels Clipperse.