Košarka
0

Legendarni Larry Brown napustio klupu Bobcatsa

Totalsport
Larry Brown (Foto: AP)
Larry Brown (Foto: AP)
Michael Jordan, vlasnik NBA kluba Charlotte Bobcatsa, obavijestio je javnost kako 70-godišnji Larry Brown više nije trener tima.

Bobcatsi su u utorak izgubili kao domaćini od Oklahoma Cityja 99-81, što im je bio četvrti uzastopni poraz, te šesti u zadnjih sedam dvoboja. Protiv Oklahome su zadnju četvrtinu izgubili s 31-12. Ove sezone su na omjeru 9-19, vrlo razočaravajućem uz saznanje da su prošle sezone po prvi puta u historiji izborili plasman u doigravanje, u kojem su u prvom krugu ispali od Orlanda s 4-0.

"Sastao sam se s trenerom Brownom prije dvije sedmice, kako bismo zajednički raspravili što možemo učiniti o pitanju unaprjeđenja igra našeg tima. Ponovno smo se sastali u srijedu nakon treninga. Ekipa nije ispunila očekivanja koja smo obojica imali od nje, pa smo se složili da nam je nužna promjena", objasnio je Michael Jordan odlazak velikog trenera.

"Bila je to teška odluka i za njega i za mene. Ali, morali smo donijeti tu odluku. Želim se zahvaliti Larryju na svemu što je napravio za naš tim. Odigrao je ključnu ulogu za napredak naše organizacije u klubu, uključujući i činjenicu da nas je prošle sezone doveo do plasmana u prvo doigravanje u historiji kluba. Larry će ostati moj dragocjeni savjetnik, a u potragu za njegovim nasljednikom krećemo odmah", dodao je Jordan.

Larry Brown, stanovnik Kuće slavnih od septembra 2002. godine, nije bio dostupan za komentar odmah nakon što je stigla vijest o njegovom odlasku s klupe Bobcatsa, koji su bili njegov 13. klub u karijeri, bilo da je u pitanju studentska ili profesionalna košarka.

Jedini je trener u historiji koji je osvojio i NCAA naslov prvaka (s Kansasom 1988. godine) i titulu u NBA ligi (s Detroitom 2004. godine). Isto tako, jedini je trener u historiji koji je odveo osam različitih timova u doigravanje NBA lige. Bobcatsi su bili njegov deveti klub koji je vodio u NBA ligi, a za njih je potpisao 29. aprila 2008. godine. Doveo ga je Michael Jordan, koji se s Brownom znao još dok je igrao na univerzitetu...