Planira putovanje
95

Legendarni Dennis Rodman ide u Rusiju: Pokušat ću osloboditi Brittney Griner

N. K.
Rodman želi pomoći Brittney (Foto: Twitter)
Rodman želi pomoći Brittney (Foto: Twitter)
Nekadašnji NBA košarkaš Dennis Rodman planira otputovati u Rusiju da traži oslobođenje jedne od najboljih košarkašica svijeta Brittney Griner koja je ranije ovog mjeseca osuđena na zatvorsku kaznu od devet godina zbog posjedovanja droge.

"Dobio sam dozvolu za odlazak u Rusiju kako bih pomogao toj djevojci. Pokušat ću otići ove sedmice", rekao je Rodman za NBC News.

Amerikanci podsjećaju da ukoliko Rodman zaista ode u Rusiju, to neće biti prvi put da je pokrenuo neformalne diplomatske korake s nekim međunarodnim liderom koji ima zategnute odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, Rodman je tokom prethodne decenije bio povezan sa sjevernokorejskim liderom Kimom Jong-unom pa je tako nekoliko puta posjetio ovu izolovanu državu.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da je "cool" nakon puta u Moskvu 2014. godine, a sada je samo poručio da ga poznaje veoma dobro.

Podsjetimo, Brittney je od 17. februara u pritvoru u Rusiji jer je pred ukrcavanje na let za Ameriku uhapšena budući da je kod sebe imala nedozvoljenu supstancu, odnosno ekstrakt ulja od kanabisa koje se koristi za elektronske cigarete.

To nije legalno u Rusiji, a kazna za ovo krivično djelo u Rusiji je i do 10 godina zatvora.