Odsjeo na Trebeviću
78

Legendarni crnogorski košarkaš Nikola Peković posjetio Sarajevo

E. B.
Nikola Peković s direktoricom Pino Nature Hotela Aidom Terzić
Nikola Peković s direktoricom Pino Nature Hotela Aidom Terzić
Legendarni crnogorski košarkaš Nikola Peković je prije nekoliko dana stigao u Sarajevo i uživao je u ljepotama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Tridesetosmogodišnji Peković je odsjeo u Pino Nature Hotelu na Trebeviću odakle je uživao u pogledu na Sarajevo.

Peković je jedan od najboljih centara u historiji košarke na ovim prostorima, a svoju dominaciju pod obručima je pokazao kako u Euroligi, tako i u NBA ligi.

Profesionalnu košarkašku karijeru je počeo u beogradskom Atlasu, a 2005. godine je potpisao za Partizan. Status zvijezde je stekao u sezoni 2007/2008 kada je proglašen za MVP-ja ABA lige, te je u Euroligi bio na fantastičnim prosjecima od 16,4 poena i 6,9 skokova.

Sa statusom ponajboljeg euroligaškog centra ga je Minnesota izabrala na draftu 2008. godine, ali nije odlučio otići u NBA ligu po svaku cijenu, te je potpisao za Panathinaikos sa kojim je već u prvoj sezoni osvojio Euroligu postižući 14,8 poena u prosjeku i zvanično je proglašen za najboljeg centra takmičenja.

Nakon još jedne sezone u Grčkoj odlučio je otići u NBA ligu i u dresu Minnesote igrao šest sezona. U četiri od tih šest sezona je imao dvocifren broj poena u prosjeku, a najbolja sezona mu je bila 2013/2014 kada je u prosjeku ostvarivao 17,5 poena i 8,7 skokova.

Nažalost, od 2014. godine se borio s brojnim povredama, a nakon što je zbog bolova u desnom skočnom zglobu propustio čitavu sezonu 2016/2017, završio je karijeru sa samo 31 godinom.

Nakon završetka karijere rijetko se pojavljivao u medijima, ali je ostao u košarci. Bio je predsjednik Partizana od 2015. do 2017. godine, a potom od 2020. do 2023. predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore.

Vezani članci