Ušao u politiku
56

Legenda KK Bosna Ratko Radovanović se učlanio u Vučićevu Srpsku naprednu stranku

E. B.
Ratko Radovanović potpisuje pristupnicu SNS-u (Foto: Instagram)
Ratko Radovanović potpisuje pristupnicu SNS-u (Foto: Instagram)
Legenda Košarkaškog kluba Bosna Ratko Radovanović (66) je odlučio ući u politiku i postao je član Srpske napredne stranke (SNS).

Radovanović je treći vrhunski sportista koji se u posljednjih nekoliko dana priključio stranci čiji je lider Aleksandar Vučić. Prije njega pristupnicu SNS-u su potpisali Janko Tipsarević i Dejan Tomašević.

"Ponosni smo što je košarkaška legenda Ratko Raša Radovanović od danas član naše SNS porodice. Hvala na podršci, legendo, idemo zajedno u nove pobjede", poručili su iz SNS-a.

Radovanović je rođen u Nevesinju 1956. godine, a ubrzo je s roditeljima odselio u Nikšić, gdje je i počeo trenirati košarku.

Bogdan Tanjević ga je 1972. godine doveo u Bosnu kao 16-godišnjaka i odmah mu dao priliku za igru, a on mu se odužio sjajnim partijama i postao najbolji centar u historiji Studenata.

Bio je član startne petorke koja je 1979. godine osvojila titulu prvaka Evrope, a u Bosni je ostao do 1983. godine kada je s tri titule prvaka Jugoslavije otišao u francuski Stade Francais, a potom je od 1986. do 1990. igrao za italijansku Veneziju, gdje je i završio karijeru i vratio se u Sarajevo odakle je nakon početka agresije s porodicom otišao u Beograd, gdje i danas živi.

S reprezentacijom Jugoslavije je osvojio sve što se može osvojiti - Evropsko prvenstvo 1977., Svjetsko prvenstvo 1978. i Olimpijske igre 1980. godine, a ukupno je s reprezentacijom osvojio devet medalja.