Los Angeles
1

LeBronu Jamesu tri nagrade ESPY

Totalsport
LeBron James (Foto: Arhiv/AFP)
LeBron James (Foto: Arhiv/AFP)
Najkorisniji košarkaš NBA lige iz protekle sezone LeBron James veliki je pobjednik dodjele nagrada ESPY koja je održana u srijedu navečer u Los Angelesu.

ESPY Awards je redovni godišnji izbor za najbolja postignuća u individualnom i timskom sportu koji organizuje američka sportska producentska kuća ESPN. Prve su nagrade dodijeljene 1993. godine.

LeBron je trijumfirao u tri kategorije uključujući onu za najboljeg sportistu godine nakon što je predvodio Miami Heat do NBA prstena. Također je slavio u kategoriji za najboljeg NBA igrača i izvedbu u prvenstvu, a njegov je Miami ponio nagradu za najbolju ekipu.

James se nije pojavio na 20. godišnjoj dodijeli budući se nalazi u Las Vegasu na pripremama američke reprezentacije za nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

Najboljom sportistkinjom godine proglašena je 21-godišnja košarkašica Univerziteta Baylor Brittney Griner pobjedivši u izboru rusku teniserku Mariju Šarapovu, američku skijašicu Lindsay Vonn i američku nogometašicu Abby Wambach.

Najboljim NHL igračem proglašen je Jonathan Quick, golman aktuelnih prvaka Los Angeles Kingsa, dok je bivši kapiten engleske reprezentacije i aktuelni veznjak LA Galaxyja David Beckham ponio epitet najboljeg igrača MLS lige.

Udarač Texas Rangersa Josh Hamilton dobitnik je nagrade za najboljeg bejzbolaša MLB lige, a quarterback Green Bay Packersa Aaron Rodgers najbolji je igrač NFL lige.