U odličnoj formi
48

LeBron James prestigao Wilta Chamberlaina i postao peti strijelac NBA lige svih vremena

Piše: D. B.
LeBron James (Foto: EPA-EFE)
LeBron James (Foto: EPA-EFE)
LeBron James je predvodio LA Lakerse do pobjede protiv Portland Trail Blazersa, ali je tokom te utakmice ostvario još jedan veliki uspjeh.

James je protiv Blazersa odigrao 36 minuta te je postigao 44 poena uz 10 skokova, devet asistencija, jednu ukradenu loptu i tri blokade. Na ovoj utakmici je prestigao legendarnog Wilta Chamberlaina te je peti strijelac na vječnoj listi NBA lige.

LeBron se izjednačio s Camberlainom u posljednjoj četvrtini, a prestigao ga je poenom s linije slobodnih bacanja. Utakmicu je završio s pomenuta 44 poena, što je najveći učinak jednog košarkaša Lakersa otkako je Kobe Bryant ubacio 60 poena u svojoj posljednjoj utakmici karijere. James sada na kontu ima ukupno 31.425 koševa postignutih u sjajnoj karijeri.

Košarkaš je rekao da će loptu utakmice i dres poslati svojoj iPromise školi u Akronu u Ohiju gdje će biti izloženi.

Na listi najboljih strijelaca NBA lige svih vremena ispred Jamesa se nalazi njegov heroj iz djetinjstva Michael Jordan s 32.292 poena. Ako James zadrži svoj prosjek ove sezone koji iznosi 26,4 poena po utakmici i ne propusti nijednu utakmicu zbog odmora ili povrede, trebao bi prestići i Jordana krajem januara.

Nakon Jordana slijede Kobe Bryant (33.643 poena), Karl Malone (36.928 poena) i Kareem Abdul-Jabbar (38.387 poena).