Osvojili peto mjesto
31

Latvijci održali lekciju Nijemcima: Sjajan doček za košarkaše nakon odličnog nastupa na SP-u

K. H.
Fotografije s dočeka košarkaške reprezentacije Latvije u Rigi nakon uspješnog nastupa na Svjetskom prvenstvu pokazatelj su koliko je je narodu u ovoj državi stalo do uspjeha nacionalnog tima, a scene koje su viđene na dočeku najbolji su pokazatelj svega.
U Latviji, koja prema podacima iz 2021. godine ima manje od dva miliona stanovnika, s velikom euforijom ispratio se nastup košarkaške reprezentacije na Mundobasketu, a nakon povratka u glavni grad, igračima je upriličen i sjajan doček.
Fotografije s dočeka objavila je FIBA na svojim stranicama na društvenim mrežama, a kako su napisali, stanje na ulicama izgleda kao da su "svi" došli dočekati svoje košarkaše.
Podsjećamo, danas je u Frankfurtu upriličen i doček za svjetske prvake - igrače Njemačke, ali iako su osvojili naslov prvaka i postala prvaci svijeta, doček im nije bio ni približno euforičan kao ovaj u Rigi.
Latvija je, podsjećamo, osvojila peto mjesto nakon što su u susretu za razigravanje pobijedili Litvaniju rezultatom 98:63.

Svoj put prema finalu završili su u četvrtfinalu, gdje ih je u dramatičnom meču pobijedila Njemačka rezultatom 81:79, da bi u polufinalu razigravanja od 5. do 8. mjesta bili bolji od Italije rezultatom 87:82.