Vratio se poslu
0

Laso godinu dana nakon srčanog udara ima novi klub, s Bayernom potpisao do 2025. godine

K. H.
Pablo Laso je novi trener Bayerna (Foto: Twitter)
Pablo Laso je novi trener Bayerna (Foto: Twitter)
Sjajni španski košarkaški trener Pablo Laso od naredne sezone će s klupe voditi ekipu Bayerna, zvanično je objavio ovaj njemački klub.
Jedan od najboljih evropskih trenera tako se vraća na veliku scenu nakon godinu dana pauze, a on je početkom juna 2022. godine doživio srčani udar, što je i bio razlog zbog kojeg mu se Real zahvalio na saradnji.
Laso je trener Real Madrida bio od 2011. godine, a u periodu između 1995. i 1997. godine je kao košarkaš nastupio za ovaj slavni klub. Kao trener je karijeru počeo u AB Castelló, nakon čega je trenirao timove Pamesa Valencia, Cantabria Baloncesto i Gipuzkoa, iz koje je ujedno i stigao u Real.

Tokom karijere je osvajao dvije Eurolige, dva puta je bio izabran za najboljeg trenera u najjačem košarkaškom klupskom takmičenju u Evropi, pet puta je osvajao titulu prvaka Španije, šest put Kup Španije i pet puta je bio nagrađen za najboljeg trenera tamošnje lige.

Ipak, nakon srčanog udara klub mu se zahvalio na saradnji uz obrazloženje da je to isključivo zbog medicinskih razloga, iako je Laso tvrdio da nema nikakvu doktorsku zabranu i da bez ikakvih problema može raditi svoj posao. Na kraju svega, saradnja nije nastavljena i godinu dana nakon srčanog udara, odlučio se vratiti na klupu.

Laso će preuzeti minhenski Bayern sa kojim je potpisao ugovor do 2025, a na tom mjestu zamijenio je Andreu Trinchijerija.

Španski mediji pišu da je upravo Laso insistirao na dovođenju Džanana Muse u Real, ali na kraju nije imao priliku da trenira našeg igrača. Bez obzira na njegov odlazak, Real je osvojio naslov prvaka Evrope u prošloj sezoni.