Pobjeda u finalu
0

Lakersima 15. naslov prvaka NBA lige

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon tri uzastopna naslova (2000., 2001. i 2002.) i šest godina čekanja, Los Angeles Lakersi su osvojili petnaesti naslov prvaka NBA lige u bogatoj historiji.

Novi prsten su Lakersi proslavili na Floridi, drugom pobjedom kod Orlanda. Ova nedjeljnja od 99-86 donijela je zaključenje serije i slavlje Lakersa 4-1.

Pomalo glup poraz u četvrtoj utakmici (primljena trica na kraju regularnog dijela i poraz u produžetku), očigledno je potpuno shrvao Orlando koji je u petoj utakmici kvalitetno odigrao tek prvu četvrtinu. Sve ostalo je otišlo na stranu Kobe Bryanta i njegovih Lakersa.

Prvi udarac je klub iz LA-a zadao u drugom dijelu druge četvrtine kada je napravio seriju 16-0 kojom su se odvojili na deset poena razlike. Drugi udarac je uslijedio u nastavku.

Orlando se približio na 58-53, ali tada gosti čine 13-4 seriju, bježe na 71-57 nakon čega je Orlando postao potpuno obezglavljen. U tom trenutku je Dwight Howard imao pet osobnih, a Magic je vrlo lako lomio zube na žestokoj obrani Lakersa.

Razlika se u zadnjoj četvrtini popela skoro do 20 poena, pa su Lakersi do kraja dopustili suparnika da "ušminka" poraz, a istovremeno su slavili na parketu veliku pobjedu i ispravak od godinu dana ranije kada su u velikom finalu bili poraženi od Bostona.

Najbolji igrač na parketu bio je Kobe Bryant koji je uz ukupni šut 10-23 postigao 30 poena. No, tu brojku je popunio odličnom kompletnom igrom, jer je uhvatio šest lopti, asistirao pet puta, dvije lopte ukrao, te dao četiri blokade.

Svi su ga saigrači dobro pratili, pa je tako Pau Gasol završio utakmicu sa 14 poena, 15 skokova i četiri blokade. Lamar Odom je dodao 17 poena uz 10 skokova, a Trevor Ariza 15 uz pet skokova.

Orlando je bio u nedjelju ispod svog prosjeka, a najbolji u posljednjoj utakmici ovogodišnje sezone bili su Rashard Lewis sa 18 poena i 10 skokova, te Dwight Howard sa 11 poena i 10 skokova.

Kobe Bryant je ovim došao do četvrtog NBA naslova, prvog nakon ere njega i Shaqa u Lakersima.

Isto tako, ovim prsetnom je trener Lakersa Phil Jackson postao apsolutni rekorder u toj domeni. Osvojio je 10. NBA naslov, odnosno jedan više od Reda Auerbacha. Jackson je vodio momčadi u dvanaestom finalu, dok je Auerbach iz 11 pokušaja osvojio devet kruna.

Na kraju se treba sjetiti dvije utakmice koje su dobili Lakersi u ovom finalu, dvije koje su odlučivane u produžetku. Vrlo lako je ovu petu utakmicu Orlando mogao dočekati s 3-1. No, iskustvo jednih, a nezrelost drugih, te uistinu odlične predstave prije svega kvarteta Bryant-Gasol-Odom-Ariza, donijele su Los Angelesu veliko slavlje.

NBA finale, peta utakmica:

Orlando - LA Lakers 86-99 (Lewis 18p, 10s, 4a / Bryant 30p, 6s, 5a, 4b, Gasol 14p, 15s, 3a, 4b)

LA Lakersi su dobili seriju 4-1

NBA