Košarka
0

Lakersi i Celticsi u nevolji

Klix.ba
Kobe je imao problema sa čvrstom obranom Spursa
Kobe je imao problema sa čvrstom obranom Spursa
Po prvi put u 4 godine, aktuelni šampioni Los Angeles Lakersi gube sa 2-0. A ni Celticsima nije ništa bolje.

Bruce Bowen je to nazvao najboljom utakmicom karijere, a prema onome što je prikazao, lako se složiti. Bowen, najpoznatiji zbog svojih defanzivnih kvaliteta, je sinoć pogodio 7 trica iz 8 pokušaja, i mučio Kobe Bryanta cijelo vrijeme dok je igrao, u utakmici u kojoj su San Antonio Spursi deklasirali trostruke šampione Los Angeles Lakerse rezultatom 114-95.

"Moj glavni zadatak večeras je bila obrana", rekao je Bowen, koji je predvodio svoj tim sa svojim playoff rekordom karijere od 27 poena, uz fenomenalan šut 10/12. "Kobe, čovjek kakav jest, je želio izać agresivan večeras, i preuzet utakmicu".

Spursi su veoma rano osjetili nadmoć, i do kraja utakmice je ostalo tako, a četvrtu četvrtinu dvije glavne zvijezde Lakersa Shaquille O'Neal i Bryant su proveli gledajući potop svoje ekipe sa klupe. Obojica su dali po 27 poena, s tim da je Kobe imao veoma loš šut, ubacivši tek 9 lopti iz čak 24 pokušaja. Za San Antonio, pored raspoloženog Bowena, učinkoviti su bili i Manu Ginobili sa 17 koševa, dok je MVP lige Tim Duncan dao 13 poena, uz 12 skokova i 7 asistencija, mada je cijelu posljednju četvrtinu proveo na klupi.

Ovo je prvi put u zadnje 4 godine da Lakersi imaju playoff deficit od 2-0, i to protiv ekipe koju ove godine nijednom nisu uspjeli pobjediti. Zadnji put kada su Lakersi gubili sa 2-0 bilo je 1999. godine, kada su bili "pometeni" od tadašnjih šampiona - San Antonio Spursa.

Na Istoku su New Jersey Netsi ponovo savladali Boston Celticse i poveli u seriji sa rezultatom 2-0. Ključ pobjede New Jerseya je bio novoizabrani reprezentativac SAD-a Richard Jefferson, koji je u utakmici u kojoj su Netsi pobjedili rezultatom 104-95 postigao ukupno 25 poena, uključujući i 10 u seriji od 14:5 u kojoj su aktuelni šampioni Istoka razbili otpor Celticsa.

Jason Kidd je također sjajno igrao, te na kraju ubilježio 23 poena, uz 11 asistencija i 8 skokova.

Za Celticse, najučinkovitiji je bio Paul Pierce, koji je zabilježio prvi triple-double učinak od 32 poena, 11 asistencija i 10 skokova, dok je Tony Delk dodao 19 poena. "Sami sebe smo pobijedili - olako smo dopustili da stignu do prednosti, a kada smo ih napokon stigli, opet smo sve upropastili. Ne možeš pobjediti ako imaš 21 izgubljenu loptu", kazao je Pierce.

ISTOK New Jersey (2) - (0) Boston 104:95

ZAPAD San Antonio (2) - (0) LA Lakers 114:95