Košarka
20

Kvalifikacioni turnir juniorske Eurolige: Čampara predvodi Sparse, Musa na čelu Cedevite

Piše: O. T.
Džanan Musa i Sani Čampara
Džanan Musa i Sani Čampara
U Beogradu će od petka do nedjelje biti održan kvalifikacioni turnir juniorske Eurolige za plasman na završni turnir gdje su učešće već izborili beogradski Mega Lex, Real Madrid i litvanski Žalgiris. Peti put uzastopno Bosnu i Hercegovinu predstavljat će sarajevski Sparsi.

Najbolji igrač juniorskog tima Sparsa je playmaker Sani Čampara koji je proteklog ljeta kao član kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Čampara ove sezone igra za čak tri ekipe - juniore i seniore Sparsa, te seniore Igmana koji se takmiči u A1 ligi BiH. Sparsi će najviše nade polagati u njegove predstave.

"U Beograd putujemo sa velikim ambicijama. Grupa jeste veoma teška i morat ćemo se dobro namučit sa svima, ali mislim da imamo dobre šanse pogotovo ako budemo igrali onako kako znamo. Nismo favoriti u grupi što nam može bit još veći motiv i vjetar u leđa da se borimo još više. Sa Zvezdom smo već igrali na turniru u Sarajevu gdje smo ih pobijedili, ali ovaj put će bit puno teže", kazao je Čampara.

U grupi A sa Sparsima nalazi se domaćin turnira Crvena zvezda, Alba iz Berlina i Budućnost iz Podgorice, dok su u grupi B Cedevita, Bayern, Partizan i Zemun. Izabranici Marka Trbića turnir će otvoriti u danas (petak) u 12 sati kada će igrati protiv Albe. Naredni meč je istog dana u 18 sati protiv Crvene zvezde, dok je treće kolo na rasporedu u subotu kada će Sparsi u 16 sati igrati protiv Budućnosti. U nedjelju je razigravanje za pobjednika turnira koji će putovati na završni turnur. Trener Sparsa Marko Trbić smatra da njegov tim ne spada među favorite, ali vjeruje u dobar rezultat.

"Možda ove godine nismo u prilici da prijetimo i to iz dva razloga. Prvi je jer putujemo sa kombinovanim juniorsko-kadetskim timom, a drugi je što ove godine igramo u Beogradu, koji je po mom mišljenju definitivno najjači turnir. Ipak, ja zaista mislim da mi kao tim možemo iznenaditi sve ekipe, pa tako i Crvenu zvezdu. Nije samo floskula. Ukoliko se poklope neke stvari ništa nije isključeno. Crvena zvezda ima neprocjenjivo iskustvo igranja i osvajanja najjačih evropskih turnira, ali ukoliko nametnemo svoju igru i damo sve od sebe neću isključiti ništa. Naša želja je da pokušamo izboriti vizu za plasman na finalni turnir u Berlinu", kazao je Trbić.

Na turniru će nastupiti i Džanan Musa koji će igrati za juniore Cedevite. Samo prisustvo Muse znatno podiže kvalitet i šanse zagrebačkog tima. Takvog mišljenja je i Trbić.

"Kada je u pitanju Cedevita, oni imaju jako talentovane igrače. Imati jednog Džanana Musu u ekipi govori da ste favoriti šta god da igrate. To je moj stav o tom dječaku", rekao je Trbić.