1. kolo drugog kruga
2

Tok utakmice / Kvalifikacije za SP u košarci: Finska - BiH 85:81

Piše: E. B.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u dvorani Espoo Metro Arena u Espoou je gostovala Finskoj u okviru 1. kola drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini, te je poražena rezultatom 85:81. Tekstualni prijenos ovog meča uz fotografije i videozapise mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
  • kraj utakmice. Finska je slavila rezultatom 85:81.

40' - Koponen floaterom pogađa za +7. Hasandić pogađa trojku. Murphy promašuje trojku, Musa upropaštava čistu kontru. Naši igrači ne žele da prave faul. Neshvatljivo.

39' - Sjajna odbrana Nurkića nad Murphyjem, a potom i Kikanović blokira Nuutinena! Musa ide na liniju slobodnih bacanja nakon kontre. Ubacio je samo jedno. Murphy siguran sa penala.

38' - Atić promašuje, Nurkić hvata ofanzivni skok i, naravno, fauliran je. Nova bacanja za našeg centra. Ubacuje oba. Musa sada ubacuje dva bacanja. Serija promašaja na obje strane, Atić je izborio bacanja. Pogodio je prvo, promašio drugo, ali Nurkić hvata loptu i pogađa za samo -4!

37' - Nurkić je osvojio još jednu loptu, brzo je otišao u tranziciju i već je fauliran. Novi penali za našeg najboljeg igrača. Nurkić ubacuje oba bacanja, BiH je na jednocifrenom zaostatku. Palmi uzvraća na drugoj strani iz teške pozicije.

36' - Nurkić sada krade loptu. Zaista je nejasno zašto mu Repeša nije dao da igra više. Kikanović pogađa na drugoj strani na Jukinu asistenciju. Tračak nade za BiH. I još jedna sjajna odbrana Nurkića. Atić pogađa za tri poena. Sada je samo -11.

35' - Nurkić koš plus faul. Ubacuje dodatno bacanje. Sjajna odbrana Nurkića nad Aidoom na perimetru. Kikanović se izborio za nova bacanja. Siguran je oba puta.

34' - Salin ide na liniju slobodnih bacanja. Ubacuje 26. i 27. poen. Nurkić se konačno vraća u igru. Odigrao je samo 14 minuta do sada.

33' - Musa asistira Kikanoviću za -20. Murphy se prošetao do našeg koša i položio. Trojka Lazića iz kornera.

32' - Lazić poklanja loptu Fincima, Huff ubacuje trojku. Kikanović ide na liniju bacanja. Ubacio je oba.

31' - Koponen otvara posljednju dionicu igre pogotkom. Musa pogađa pod faulom nakon kontre. Dodatno slobodno bacanje nije iskoristio.

  • kraj treće četvrtine.

30' - Aidoo pogađa sa poludistance. Musa forsira i fula trojku, Jantunen nakon kontre polaže. Musa ponovo solira i gubi loptu, u posljednjoj sekundi Jantunen podiže prednost Finske na + 21.

29' - Lazić puca slobodna bacanja. Siguran je bio oba puta. Huff je fauliran na šutu za tri poena. Samo jedno je pogodio. Uzastopni blokovi za Vrabca koji nekako uspijeva napraviti faul u napadu. Zbog ove gluposti Repeša ga je odmah izveo iz igre.

28' - Kikanović lijepo pogađa za dva. Aidoo krade loptu Vrabcu i lagano polaže.

27' - Musa pogađa. Huff uzvraća i vraća na +16.

26' - Salin. Trojka. Šta reći? Milošević promašuje trojku, na drugoj strani Salin je fauliran prilikom pucanja iste. Pogodio je sva tri.

25' - Musa je izborio nova bacanja. Pogodio je oba.

24' - Nurkić horogom pogađa. 11 poena za Juku. Salin uzvraća dvojkom.

23' - Vrabac pogađa na Nurkićevu asistenciju. Salinova peta trojka. Nurkić je ponovo fauliran i ide na liniju penala. Ubacio je jedno bacanje.

22' - Sjajan prodor Muse i asistencija za Vrabca pod košem. Koponen ubacuje trojku. Salin rutinski pogađa, njegov 14. poen.

21' - Katastrofalan napad BiH na otvaranju drugog poluvremena. Milošević je solirao i nije ni dobacio do koša.

  • Rusija vodi na poluvremenu u gostima kod Češke rezultatom 39:37.

  • Bugarska je dobila Francusku rezultatom 74:68.

  • kraj prvog poluvremena. Finska vodi 43:34.

20' - Kikanović pogađa sa svoje karakteristične pozicije. Nurkić je ponovo fauliran i ide na liniju slobodnih bacanja 5 sekundi pred kraj poluvremena. Pogodio je oba bacanja i smanjio na -9.

19' - Musa ponovo izvodi penale. Jedno je pogodio. Nurkić hvata njegov promašaj i odmah je fauliran. Jusuf pogađa oba bacanja. Salin pogađa, naravno, novu trojku. Gađa 4/5 trojke u ovom meču.

18' - Nova bacanja za naš tim. Milošević pogađa jedno od dva. Salinova treća trojka. Kikanović iz odbojke pogađa nakon nevjerovatnog promašaja Lazića. Nuutinen pogađa.

17' - Murphy polaže za +9. Lazić promašuje, na drugoj strani oštar faul Atića nad Murphyjem koji je krenuo zakucati s dvije ruke. Murphy sa linije bacanja ponovo vraća dvocifrenu prednost Fincima.

16' - Musa će ponovo na liniju slobodnih bacanja. Promašio je prvo, drugo pogađa.

15' - Sjajna blokada Kikanovića nad Koponenom. Milošević trojkom smanjuje na jednocifrenu razliku.

14' - Milošević nakon kontre polaže lagano. Atić smanjuje zaostatak ponovo na 11 poena razlike.

13' - Nurkić je napravio drugu ličnu. Nova trojka za Fince, i to opet Kanervo. Prvi poeni za BiH u 2/4. Atić je pogodio uz faul. Atić ne pogađa dodatno bacanje.

12' - Nurkića Finci mogu zaustaviti samo faulom. Centar BiH je fauliran dva puta u dva naša napada na otvaranju druge četvrtine. Nova trojka za Finsku. Kanervo.

11' - Sasu Salin pogađa još jednu trojku za +11.

  • kraj prve četvrtine. Finci su u finišu odigrali mnogo bolje i zasluženo vode 22:14.

10' - Vrabac će imati dva slobodna bacanja. Promašio je oba, a na drugoj strani Murphy zakucava. Velika greška naše ekipe je kažnjena novim poenima Aidooa.

9' - Palmi pogađa trojku.

8' - Lijep prodor Muse i polaganje.

7' - Hasandić pogađa drugu trojku. Koponen postiže svoj sedmi poen.

6' - Musa ide na liniju slobodnih bacanja. Pogađa oba. Nova trojka za Fince. Murphy je pogodio.

5' - Mnogo grešaka na obje strane. Salin ostaje sam na trojci i pogađa.

4' - Nova majstorija Nurkića za vodstvo 7:5. Pukla je naša odbrana, Kotti pogađa.

3' - Hasandić pogađa trojku iz kontranapada. Neriješeno je.

2' - Koponen pogađa trojku. Nurkić promašuje.

1' - Susret je počeo. Sretno našim košarkašima! Nurkić pogađa za vodstvo BiH. Koponen uzvraća.

17:59 - Susret će uskoro početi. Za našu selekciju u startnoj petorci igraju Musa, Atić, Vrabac, Milošević i Nurkić.

17:57 - Domaćin će imati podršku više od 6.000 navijača.

17:56 - A sada se intonira himna Finske.

17:55 - Himna BiH se intonira u ovim trenucima. Nekolicina bh. navijača sa tribina pjeva "Jedna si jedina".

17:54 - U toku je predstavljanje ekipa obje ekipe.

17:53 - U toku je susret između Bugarske i Francuske. Bugari vode na poluvremenu rezultatom 45:44. Češka i Rusija igraju svoj meč od 18 sati.

17:52 - Poredak novoformirane grupe K izgleda ovako: 1. Francuska 6-0, 2. Češka 5-1, 3. Rusija 3-3, 4. Finska 3-3, 5. Bugarska 2-4, 6. BiH 2-4. Tri prvoplasirane selekcije će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

17:51 - Selektor BiH Jasmin Repeša je na ovaj meč poveo i na parket poslao Jusufa Nurkića, Džanana Musu, Elmedina Kikanovića, Andriju Stipanovića, Darka Talića, Adina Vrabca, Edina Atića, Milana Miloševića, Amara Alibegovića, Aleksandra Lazića, Almira Hasandića i Amara Gegića.

17:50 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 1. kola drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Kini. Naša reprezentacija gostuje u Finskoj, a meč se igra u dvorani Espoo Metro Arena u Espoou.