Šesto kolo
6

Tok utakmice / Kvalifikacije za SP u košarci: Belgija - BiH 79:77

Piše: K. H.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u dvorani Lotto Arena u Antwerpu poražena je od Belgije rezultatom 79:77 u okviru 6. kola grupe E prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini, a tekstualni prijenos ovog meča mogli ste na portalu Klix.ba.

Kraj

Belgija - Bosna i Hercegovina 79:77

40' - Kikanović je promašio šut za tri poena, nažalost, poraženi smo.

40' - Bako je pogodio jedno slobodno bacanje. Do kraja je ostalo 1.7 sekundi, Belgija ima dva poena prednosti. Imat ćemo šut za pobjedu.

40' - Dva slobodna bacanja za Elmedina Kikanovića, do kraja je ostalo 2.7 sekundi. Prvo pogaša, a nakon toga nije pogodio drugo.

40' - Boukichou je pogodio jedno slobodno bacanje, do kraja je 12 sekundi i naš tim ima napad, možda i za pobjedu.

40' - Van Rossom pogađa oba slobodna bacanja, ali na drugoj strani Atić sjajno pogađa za tri i smanjuje prednost Belgije na jedan poen. Šok završnica u Antwerpu.

40'- Alexandre Libert je ostao sam za tri poena, ali nije pogodio, no lopta se opet odbija do košarkaša Belgije koji 24 sekunde prije kraja imaju dva slobodna bacanja.

40'- Nevjerovatno... Kikanović je imao čistu situaciju pod košem, ali je nažalost naš najefikasniji igrač večeras promašio ovaj šut. Do kraja je 34 sekunde, napad Belgije traje još sedam i bilo bi odlično ukoliko bi sada odbranili ovaj napad.

39' - Kikanović je sada promašio za dva poena, ali smo brzo stigli do lopte. Posljednji minut utakmice.

39' - Hasandić je sada promašio, ali srećom Kikanović je fauliran pa je lopta opet za BiH. BiH u Lotto Areni u Antwerpu ima veliku podršku s tribina.

38' - Nestvaran promašaj Belgijanaca sada. Time-out traži selektor Belgije, do kraja je ostalo nešto više od dvije minute.

37' - Atić je sada ostao potpuno sam na šutu za tri poena, ali nije bio precizan, da bi u sljedećem našem napadu Gegić majstorski dodao do Kikanovića koji postiže 23. poen. Naš tim je odmah stigao do lopte, očekuje nas prava drama u finišu meča.

37' - Trojka u pravom trenutku za naš tim, Lazić pogađa. Na drugoj strani Kesteloot oba puta siguran s linije za slobodna bacanja.

36' - Van Rossom sada fauliran i pogađa oba slobodna bacanja.

36' - Sjajna akcija sada našeg tima. Atić pogađa pod prekršajem i imat će dodatno slobodno bacanje, koje nažalost nije pogodio.

35' - Libert pogađa za dva, Lazić je odmah pokušao na drugoj strani, ali ga je blokirao Marchant.

34' - Dobar napad našeg tima iz time-outa, Kikanović je fauliran i s linije za slobodna bacanja pogađa samo prvo. Srećom, Durmo je napravio ofanzivni skok, dodao do Kikanovića koji sada postiže poena. Samo tri poena prednosti za Belgiju.

34'- Gegić je osvojio loptu, a onda u tranziciji pogađa za dva i smanjuje prednost Belgije na šest poena. Belgijanci su u sljedećem napadu promašili, pa je lopta opet za naš tim.

33'- Novi poeni Kikanovića koji se sjajno snašao ispod koša.

32' - Libert siguran za dva, u našem napadu opet smo pokušali nekontrolisanim šutem stići do poena, ali bezuspješno. Boukichou pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

31' - Tabu je pogodio za dva , a u našem napadu totalno nejasna odluka koju je donio Vrabac, nova izgubljena lopta i kontra Belgije iz koje su postigli nova dva poena.

31' - Počela je posljednja dionica. Atić odmah krade loptu i postiže nove poene, četiri razlike sada za Belgiju.

Treća četvrtina

30' - Atić je sada sjajno pogodio za tri poena i u potpunosti vraća naš tim u igru. Na drugoj strani, Schwartz je imao dva slobodna bacanja na isteku treće četvrtine, ali nije pogodio nijedno. Pred posljednju dionicu, šest poena prednosti za Belgiju.

30' - Libert je promašio šut za tri poena, u nastavku napada opet je Lončar fauliran i pogodio je jedno slobodno bacanje.

29' - Lončar je opet došao na liniju za slobodna bacanja, ovaj put je oba puta bio siguran. Sada je deset poena razlike za Belgiju.

28' - I napokon, nakon 28 minuta igre Hasandić postiže prvu tricu za naš tim. Nakon toga smo došli do lopte i Lončar jedno slobodno bacanje.

27' - Kesteloot je opet ostao sam ispod našeg koša i postiže nove poene.

27' - Novi poeni Durme, koji ovaj put pogađa oba slobodna bacanja.

27' - Kikanović dobro reaguje u odbrani, ali u nastavku napada Libert pogađa za tri poena. Prije toga Durmo je postigao dva poena za BiH.

26' - Rikalo je ostao sam na šutu za tri poena, ali ne pogađa. Nakon 26 minuta igre, nismo pogodili nijednu tricu. Kako naš tim igra, najbolji je pokazatelj govor Vujoševića na time-outu:

25' - Van Rossom lijepo asistira za Boukichou koji neometan zakucava, a onda Vrabac ne pogađa za dva, poslije čega Kesteloot postiže nove poene. Sada je 15 razlike za Belgiju i samo s nekim čudom naši igrači mogu doći do pobjede.

25' - Gegić dodaje do Kikanovića koji je ostao ispod koša, ovaj put pogađa i postiže svoje 16. poene. Tabu je iz brze tranzicije pokušao za tri, nije pogodio, ali je najviši u skoku opet Kesteloot. Lopta je za Belgiju.

24' - Opet je Kikanović pokušao iz reketa, ali neprecizno, na drugoj strani Kesteloot pogađa jedno slobodno bacanje, što su njegovi 12. poeni večeras.

24' - Schwartz je promašio za tri poena, ali najviši pod košem je Kesteloot koji pogađa za prednost Belgije od 12 poena razlike. Vidno nezadovoljni selektor Vujošević pozvao je time-out.

23' - Belgijanci su u potpunosti zatvorili naše pokušaje da kroz reket postižemo poene, na šta nemamo nikakav odgovor. Atić je promašio oba slobodna bacanja.

23' - Kikanović sa "svoje pozicije" pogađa za dva poena. Prvi poeni našeg tima u nastavku, ali Tabu odmah postiže nove poene za Belgiju. Trenutno je 49:39 za domaće.

23' - Tabu iz velike udaljenosti postiže novu tricu, Belgija opet ima deset poena prednosti.

22' - Napokon lijepa akcija našeg tima, Vrabac je ostao sam na šutu za tri poena, ali je promašio. Još uvijek smo bez poena u drugom poluvremenu. Belgijanci su izgubili loptu, ali šta onda reći tek za naše košarkaške koji nisu ni uputili šut na koš.

21'- Nakon što smo opet pokušali kroz reket postići poene, izgubili smo loptu, a nakon toga pravimo tehničku grešku.Tabu je pogodio za tri poena.

21' - Počinje drugo poluvrijeme. Prvi napad ima naša reprezentacija.

Prvo poluvrijeme

20' - Kraj prvog poluvremena, Belgija ima vodstvo protiv našeg tima od dva poena razlike (39:37).

20' - Do kraja je ostalo 30 sekundi, Rikalo je zaustavljen u prodoru i imat će dva slobodna bacanja. Prvo je promašio, ali je drugi put bio siguran. Posljednji napad u prvom poluvremenu imat će Belgija.

20' - Posljednja minuta prvog poluvremena. Belgijanci su nekoliko puta promašili, ali će imati dva slobodna bacanja. Kesteloot oba puta siguran.

19' - Odlična odbrana našeg tima, Rikalo je oduzeo loptu, a nakon kontranapada nismo uspjeli pogoditi.

19' - Kesteloot je promašio za tri poena, nakon čega je Kikanović opet fauliran i imat će priliku za nova dva slobodna bacanja, od kojih je pogodio jedno.

18' - Tehnička greška Belgijanaca, Talić pogađa jedno slobodno bacanje. U nastavku napada, Atić dodaje do Kikanovića koji postiže nove poene. Treba još jednom dodati da naš tim ima zaista veliku podršku s tribina.

18' - Boukichou uz dosta sreće postiže nove poene za Belgiju, ali baš kao i u prethodnom napadu, Vrabac je odmah pogodio na drugoj strani.

17' - Lijepa akcija Belgije, Kesteloot pogađa za dva, baš kao i Vrabac na drugoj strani.

17' - Van Rossom ostaje sam za tri poena i koristi neopreznost naše odbrane. Kikanović je odmah pokušao postići nove poene, ali je fauliran, nakon čega pogađa oba slobodna bacanja.

16' - Schwartz je ostao sam na šutu za tri poena, ali je promašio. Kikanović se vratio u igru i odmah postiže poene pod prekršajem, nakon čega je smirio ruku i pogodio s linije za slobodno bacanje.

16' - Durmo napokon postiže poene za naš tim, a uz to imat će i dodatno slobodno bacanje, koje je uspješno realizovao.

16' - Kako to obično biva, zbog promašaja u prethodnih nekoliko napada Belgija ima prvu dvocifrenu prednost.

15' - Nakon Atića, sada je Gegić upropastio naš napad. Nakon 24 sekunde šutirao je prema košu i promašio čitavu konstrukciju.

14' - Atić je opet pogriješio i upropastio naš napad, a u nastavku akcije Bako zakucava loptu.

13' - Nakon što smo u dva napada bespotrebno izgubili loptu, Belgijanci su nas žestoko kaznili i sada imaju najveću prednost na meču od šest poena razlike.

13' - Košarkaši i jedne i druge ekipe imaju velikih problema u samoj organizaciji napada. U našem, opet su kombinovali Atić i Gegić, ovaj prvi je fauliran i promašio je oba slobodna bacanja. Zaista nevjerovatno.

12' - Edin Atić je prvi put pokušao za tri i promašio je čitav obruč. U nastavku akcije, Gegić je sjajno dodao do Atića koji je bio sam ispod koša i lagano pogađa.

11' - Počela je druga četvrtina. Prvi napad imali su košarkaši Belgije, a odmah na početku, lijepo je zakucao Yoeri Schoepen. Naš tim u prvoj dionici nije pogodio nijednu tricu, Atić je sada ostao sam, ali se umjesto šutira, odlučio se na ulaz pod koš koji nije završio uspješno.

Prva četvrtina

10' - Atić nakon soloprodora postiže lijepe poene za naš tim. Bako je na drugoj strani ostao sam i postigao dva poena, dok je Rikalo u posljednjem napadu za naš tim u ovoj četvrtini imao polovičan učinak s linije za slobodna bacanja.

10' - Posljednja minuta prve četvrtine. Kesteloot je pogodio jedno slobodno bacanje, Belgija ima prednost od dva poena razlike.

9' - Elmedin Kikanović je opet promašio oba slobodna bacanja. Srećom, košarkaši Belgiju su brzo izgubili loptu i Rikalo je postigao prve poene na meču.

9' - Veliki promašaj Kesteloota koji je ostao sam, Kikanović fauliran na drugoj strani. Naš tim ima veliku podršku s tribina.

8- Drugi prekršaj Adina Vrabca, Bako polovičan s linije za slobodna bacanja, a na drugoj strani Kikanović se lijepo oslobodio svog čuvara i pogodio.

7' - Lijepa akcija sada Kesteloot i Tabua, ovaj prvi ostaje sam ispod našeg koša i postiže lagane poene. Kikanović na drugoj strani promašio oba slobodna bacanja.

6' - Van Rossom pogađa za tri poena, u sljedećem napadu Kikanović je pokušao igrom jedan na jedan da postigne poene, ali je promašio. Odmah iz kontranapada Kesteloot postiže prve poene za Belgiju.

6' - Kikanović je fauliran, a s linije za slobodna bacanja pogodio je oba puta.

5' - Lijepa asistencija Kikanovića za Gegića koji je siguran ispod koša, a brzo nakon toga opet smo osvojili loptu pošto Tabu nije pogodio za tri poena.

5' - Sam Van Rossom pogađa za tri poena, naš tim brzo gubi loptu, nakon čega je Tabu pogodio uz prekršaj.

3' - Polovičan učinak Gegića s linije za slobodna bacanja, ali naš tim na samom početku igra dobru odbranu i ne dozvoljavamo Belgijancima lagane poene.

3' - Jonathan Tabu je promašio šut za tri poena, Kikanović je u sljedećem napadu dodao do Gegića kojeg je na polaganju faulirao upravo Tabu.

3'- Alibegović uz prekršaj pogađa nakon soloprodora, ali nije uspio pogoditi dodatno slobodno bacanje.

2' - Novi promašaj Belgijanaca, ali Boukichou pravi ofanzivni skok i postiže prve poene za Belgiju.

2' - Atić postiže prve poene na meču za vodstvo BiH od 2:0.

1' - Kikanović i Gegić su promašili prve pokušaje za naš tim, ali srećom ni Belgijanci nisu precizni na drugoj strani.

1' - Meč je počeo. Sretno BiH. Prvi napad ima naša reprezentacija.

20:31 - Sudije današnjeg meča su Borys Shulga iz Ukrajine, Gentian Cici iz Albanije i Michal Proc iz Poljske.

20:28 - Intoniranje himni je završeno, meč počinje za nekoliko minuta.

20:27 - Poznato je koji skor su prenijele ekipe za drugi krug, a koje će igrati zajedno s nama u grupi K:

Francuska 6-0 Češka 5-1 Rusija 3-3 Finska 3-3 Bugarska 2-4

20:25 - Naš tim nakon pet utakmica ima omjer od dvije pobjede i tri poraza, a u prvom meču naše grupe koji je odigran nešto ranije Francuska je savladala Rusiju te će sa svih šest pobjeda preći u drugu fazu. Rusi imaju skor od tri pobjede i tri poraza.

20:23 - Reprezentacija BiH je oslabljena zbog odsustva velikog broja standardnih reprezentativaca, a prije tri dana nisu mogli pružiti značajniji otpor reprezentaciji Francuske, koja je u Tuzlu došla u izuzetno jakom sastavu pa je konačni poraz bio od čak 50 poena razlike (52:102).

20:21 - Za Belgiju igraju: Alexandre Libert, Sam Van Rossom, Jonathan Tabu, Loic Schwartz, Pierre-Antoine Gillet, Khalid Boukichou, Yoeri Schoepen, Haris Bratanović, Ordane Kanda-Kanyinda, Ismael Bako, Vincent Kesteloot i Dorian Marchant.

20:18 - Za BiH večeras igraju: Kapiten Elmedin Kikanović, Markus Lončar, Amar Alibegović, Darko Talić, Edin Atić, Adin Vrabac, Amar Gegić, Almir Hasandić, Aleksandar Lazić, Ibrahim Durmo, Kenan Kamenjaš i Marko Rikalo.

20:15 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 6. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Kini. Našu reprezentacija u šestom kolu očekuje susret protiv Belgije, a meč se igra u Lotto Areni u Antwerpu.