Izazvao polemike
144

Kukoč tvrdi da Jokić nije najbolji centar s ovih prostora: Dvojica su bolja od njega

H. H.
Dino Rađa i Toni Kukoč (Foto: EPA-EFE)
Dino Rađa i Toni Kukoč (Foto: EPA-EFE)
Legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč izazvao je dosta polemika izjavom da Nikola Jokić nije najbolji centar s ovih prostora koji se pojavio u NBA ligi.

Kukoč je u Beograd stigao povodom premijere filma koji je napravljen o njemu, a premijeru će imati narednih dana na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Radi se o filmu "Magična sedmica", čiji je autor čuveni bosanskohercegovački komentator Sabahudin Topalbećirević, a u izjavi za srbijanske medije istakao je da Jokić dominira u NBA ligi najviše zbog toga što američki centri nisu kvalitetno pripremljeni.

"Jokić nije atleta, ne trči brzo i ne skače kao američki igrači, ali ima nevjerojatnu osobinu da utakmicu uvede u ritam koji njemu odgovara. Pogađa, asistira, hvata lopte, sve u nekom svom moodu. Kad uvede utakmicu u ritam koji njemu odgovora, onda može raditi što hoće", rekao je Kukoč za Sportski žurnal pa je odgovorio na pitanje je li Jokić već sad najbolji igrač ikad s ovih prostora:

"Možda će biti, ali još nije. Jokić, unatoč statistici, nije na poziciji centra na nivou Dine Rađe ili Vlade Divca. Divac je prije 30 godina iznenadio Ameriku načinom vođenja lopte sa svojom visinom. Rađa je mogao uhvatiti loptu pod košem i stići na drugu stranu zabiti koš. Kko se sjeća Sabonisa, zna kako je on dominirao kao centar. Šteta što su ga Ahilove tetive toliko mučile. Jokić je puno napredovao i može još dosta unaprijediti igru", mišljenja je Kukoč.

Toni je karijeru počeo u Jugoplastici gdje je igrao od 1987. do 1991., a onda je prešao u Benetton gdje je bio do 1993. kada odlazi u NBA.

U najjačoj ligi na svijetu je proveo 13 godina do 2006. godine, a igrao je za Philadelphia 76erse, Atlanta Hawkse, Milwaukee Buckse i naravno Chicago Bullse s kojim je tri puta osvajao naslov NBA prvaka.

Bio je proglašen najboljim šestim igračem NBA lige, a uspjehe je imao i s Jugoplastikom i Benettonom te s reprezentacijom Hrvatske i Jugoslavije osvojivši dva olimpijska srebra te pregršt medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava.