Oprečno mišljenje
54

Kukoč podijelio košarkašku javnost: Jokić još uvijek nije prestigao Dražena i Divca

S. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč odgovorio je na pitanje koje dugi niz godina dijeli košarkašku javnost, a ono glasi: ko je najbolji evropski košarkaš svih vremena u NBA ligi?
Član zlatne gerencije Bullsa smatra da će Jokić barem statistički postati najbolji Evropljanin koji je igrao u NBA ligi, kao i da centar iz Sombora nije nadmašio karijere Dina Rađe, Dražena Petrovića, Vlade Divca ili Arvidasa Sabonisa.

Za centra iz Srbije Kukoč je imao samo riječi hvale.

"Sjajno igra. Veoma lijepo sam govorio o Jokiću kada još niko nije pričao o njemu. Sviđa mi se njegov stil igre. On to samo pokazuje utakmicu za utakmicu. Ima svoj način razmišljanja koji se razlikuje od ostalih", rekao je Kukoč.

Bivši hrvatski centar smatra da Jokić nije ni izbliza dostigao maksimum koji može da ostvari kao košarkaš.

"Koliko god da je dobar, Jokić tek treba da dostigne veličinu legende. On će to raditi do kraja svoje karijere. Ne znam da li je njegova karijera čak i na 50 odsto onoga što može. Biće najbolji Evropljanin. Statistički, on će vjerovatno biti najbolji u Evropi. Mislim da su Dražen Petrović, Dino Rađa, Vlade Divac, Arvidas Sabonis igrači koje tek treba da dostigne, iako vjerujem da hoće. Da je Sabonis sa 24 godine sada u NBA, ili Dražen, ili Dino, ili ja... Ljudi moji, da smo NBA gledali nekad na TV-u, sigurno bismo bili mnogo bolji nego tada. Ali poređenja su po mom mišljenju nepotrebna, pogotovo različitih generacija. Da zaključim, Jokićev kvalitet i veličina nisu opšte upitni", odgovorio je Kukoč.

Kukoč je igrao ključnu ulogu u ekipi Chicago Bullsa od 1996. do 1998. godine sa kojima je tri puta bio šampion najjače lige na svijetu.