Slavna košarkašica
127

KSBiH održao prijem u čast Razije Mujanović, Bukva otvoren za razgovor o angažmanu

Piše: D. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Košarkaški savez BiH je danas u svojim prostorijama održao prijem, odnosno svečanu konferenciju za medije u čast legendarne bh. košarkašice Razije Mujanović koja je nedavno primljena u FIBA-inu Kuću slavnih. Prisutnim medijima su se osim Mujanović obratili potpredsjednik KSBiH Sejo Bukva te član Upravnog odbora KSBiH i član boarda FIBA-e Mirsad Đonlagić.

"Ovo je izuzetno veliko priznanje i čast za KSBiH, a kada je riječ o značaju za Raziju Mujanović, to je teško i opisati. Radi se o prestižnom, značajnom i rijetkom priznanju kada je riječ o sportašicama. Žao nam je što Razija sada ne može aktivno participirati kada je riječ o igranju te svemu onome što je prikazala u Evropi i svijetu, što ju je proslavilo, prikazati i nama ovdje u BiH i pomoći našim reprezentativkama da ostvare dobre rezultate. Ipak, nadam se da će biti prostora i načina da to učini na drugi način. Čestitam Razi i želim joj sve najbolje", izjavio je Đonlagić koji je u ime KSBiH predao zahvalnicu Razi Mujanović.

Sejo Bukva (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Sejo Bukva (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Potom se novinarima obratio i Bukva.

"Trebamo svi biti ponosni što imamo ovakvu veličinu u Kući slavnih. Možda smo malo i zakasnili s ovim, ali smo morali uskladiti obaveze kako bismo priredili prijem da joj se zahvalimo što predstavlja našu malu državu. Razi želim da bude dio naše priče te da na osnovu toga dobijemo nove talente u ženskoj košarci. Od srca joj čestitam, došla je tamo gdje joj je mjesto", rekao je Bukva.

"Zahvaljujem se KSBiH, malo mi je žao što ove čestitke kasno stižu, jer sam ja u Ženevi predstavljala BiH i KSBiH, ali nema veze, nikad nije kasno, bitno je da su stigle. U budućnosti moramo praviti pozitivne priče, zaboraviti ono što je bilo i prošlo, trebamo krenuti ispočetka i okrenuti se ka budućnosti bh. košarke", kazala je Mujanović.

Razija Mujanović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Razija Mujanović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Novinare je zanimalo da li će ona dobiti neku funkciju u KSBiH.

"Želim da se sve smiri, ali sam oduvijek na raspolaganju savezu da pomognem u razvoju košarke u BiH. Bilo bi mi drago da se sutra pojavi neka nova Raza te da budu rezultati na nivou na koji sam navikla", dodala je naša legendarna košarkašica.

O ovom je govorio i Bukva.

"Nemamo puno ovakvih veličina da bismo ih se odricali. Savez je u teškoj situaciji, to znate, ali bi bilo dobro da u njemu ima što više košarkaša i košarkašica. Kad pogledamo region, u savezima su uglavnom bivši igrači. Ko god želi da se uključi i pomogne, vrata su mu otvorena. Mislim da treba prekinuti prepucavanja i otvoriti novo poglavlje. Otvoren sam za razgovor o tome kako i u kojem segmentu se Raza može uključiti i pomoći svima nama u KSBiH", riječi su potpredsjednika saveza.

Mirsad Džonlagić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Mirsad Džonlagić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Svoj komentar na novinarsko pitanje dao je i Đonlagić.

"U ovakvim trenucima ne treba govoriti o teškoćama u kojima je sport, ali država ne brine o sportistima niti im pruža podršku. Novca ne da ima malo, nego ga nema nimalo. KSBiH je u izuzetno teškoj situaciji, a svaki projekt je praktično nemoguć. Treba nam pomoć da spasimo KSBiH i prisilimo one koji vode državu da sportu poklone više pažnje. To je ograničavajući faktor za bilo kakav angažman, a pogotovo angažman nekoga iz Kuće slavnih", istakao je Đonlagić.

Mujanović je trenutno daleko od košarke, ali je spremna da pomogne razvoju ovog sporta u BiH.

"Živim u Sarajevu, daleko sam od košarke i nikad me niko nije kontaktirao da pomognem, na klupskom ili reprezentativnom nivou. Nisam osoba koja se nameće pa sam ostala po strani", dodala je Mujanović.