Zbog nedolaska
36

KSBiH će se obratiti FIBA-i i tražiti sankcije za Gordića, Polutka i Karhodžića

Klix.ba
Na sjednici UO KSBiH, koja je održana u Banjoj Luci 4. jula,, razmatrana je situacija u vezi problemom odsustva nekolicine igrača, koji su pozvani na okupljanje muške seniorske reprezentacije u Sarajevu. Javnost je upoznata sa činjenicom da se određeni broj igrača nije odazvao na pripreme, a situaciju je KSBiH odlučio razsjasniti saopćenjem, koje prenosimo u cjelosti.

"Činjenica je da je poziv za igranje za reprezentaciju svoje države velika čast , obaveza ali i prilika za afirmaciju kako košarke općenito, tako i lične afirmacije svakog igrača . Temeljem tog stajališta želimo da pojasnimo okolnosti u vezi igrača koji će izostati sa priprema i nastupa naše najbolje selekcije, te o mjerama koje KSBiH ima namjeru i obavezu poduzeti.

Igrači Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Emir Sulejmanović i Milan Milošević su došli na okupljanje uz prikupljenu zdravstvenu dokumentaciju te su nakon dodatnih liječničkih pregleda i u dogovoru sa selektorom Vujoševićem, oslobođeni obaveza daljnjeg prisustva na pripremama reprezentacije.

O ostalim igračima, a tu prije svega mislimo na iskusnog kapitena Mirzu Taletovića i Jusufa Nurkića, ne možemo poduzimati nikakve mjere, jer su oni izvan ingerencije FIBA i KSBiH, kao igrači sa statusom u NBA ligi. Do njih je da li će se odazvati ili ne ili će dovoljno ubjedljivo i argumetirano pokazati opravdanost svog stava i dokazati nemogućnost učestvovanja u procesu priprema i pretkvalifikacijskih utakmica.

Ono što ne možemo i nećemo nikada prihvatiti jeste način na koji su reagirali igrači Nemanja Gordić, Imran Polutak i Kenan Karhodžić (za koga se KSBiH posebno zalagao kako bi rješio njegov status). Potpuno neodgovorno , neprihvatljivo i neargumentirano su odbili da dođu na pripreme reprezentacije. Svoj samovoljni postupak nisu objasnili nikome iz KSBiH, niti su pokazali poštovanje i obavezu da selektoru objasne razloge zašto neće biti na pripremama.

Zbog svega toga, a prije svega zbog poštivanja ukupnih obaveza i izgradnje kulta reprezentacije, KSBiH najoštrije osuđuje takav postupak igrača te će se u tom smislu obratiti FIBA sa zahtjevom da se ovakvi postupci sankcionišu i da se zašti dignitet KSBiH, a sve u skladu sa članom 90. Regulisanja obaveza igrača i zvaničnika.

Ovom prilikom posebno ističemo nedostatak poštovanja silnih napora koje UO čini kako bi obezbjedio uvjete za nastup sedam reprezentacija KSBiH u raznim kategorijama i pružio priliku mladima za afirmaciju te da ovakav neodgovoran odnos prema KSBiH predstavlja udar na funkcioniranje Saveza", saopćeno je iz KSBiH.