Kvalifikacije za SP
13

Kovačević: Okupljanje pomjereno za ponedjeljak, Gordić se ne javlja, trojica povrijeđenih

Piše: D. B.
Siniša Kovačević (Foto: Klix.ba)
Siniša Kovačević (Foto: Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija BiH će se u Sarajevu okupiti 3. septembra, a ne danas kako je prvobitno planirano. To je za portal Klix.ba potvrdio direktor reprezentacije Siniša Kovačević te je otkrio još nekoliko informacija o našem državnom timu.

Naši košarkaši će se okupiti u ponedjeljak u 14 sati u sarajevskom hotelu Holiday, a novi termin je određen kako bi taj dan stiglo što više igrača koji su odabrani za nastup u utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će BiH igrati 13. septembra u Finskoj te 16. septembra u Sarajevu protiv Češke.

"Okupljanje je pomjereno za 3. septembar jer su pojedini klubovi zabranili svojim igračima da se odazovu, taj problem imaju i drugi savezi. Na spisku smo imali i nekoliko povrijeđenih igrača, tako da danas 30. augusta ne bismo imali ni deset igrača na raspolaganju, dok ćemo 3. septembra imati više igrača. Pokušavam razumjeti klubove, novi igrači koji dođu također žele odigrati nekoliko prijateljskih utakmica, Kikanoviću počinje liga 22. septembra, a 17. se vraća. Klubovi žele zadržati igrače što duže kako bi ih pripremili za sezonu. Pokušavam razumjeti klubove, ali ako postoji pravilnik, treba biti jednak za sve", izjavio je Kovačević.

Naš stručni štab ne može računati na trojicu košarkaša koji su nažalost povrijeđeni te nisu u stanju dati svoj doprinos reprezentaciji BiH.

"Prije svega tu je Miralem Halilović koji vuče povredu od kraja prošle sezone, u stalnom smo kontaktu. Tek počinje polako trenirati, nije u punom treningu pa nije realno da igra utakmice za desetak ili petnaest dana. Nedim Buza ima povredu zgloba i ne trenira. Markus Lončar ima problema s leđima, ni on ne trenira. Svi oni moraju poslati dokumentaciju koja to potvrđuje ili se pojaviti lično, zavisi ko je u prilici, kako bi to pogledao i doktor reprezentacije. Nemanja Gordić se i dalje ne javlja", rekao je direktor reprezentacije.

Naši NBA igrači Jusuf Nurkić i Džanan Musa također dolaze na okupljanje.

"Naravno, u kontaktu smo s Nurkićem i Musom svakodnevno. Nurkić dolazi na okupljanje, nije bio upitan ni da smo se okupili danas. Musi je klub pomjerio dolazak za 6. septembar. Takav je dogovor", kazao je Kovačević.

U našem taboru vlada optimizam, a problem je svakako izostanak selektora Duška Vujoševića zbog zdravstvenih razloga.

"Malo je vremena, kako nama, tako i drugim reprezentacijama. Mislim da imamo šanse, najveći hendikep je što Vujošević nije na klupi, ali ne sumnjamo da će Bajramović i saradnici uz Vujoševićevu asistenciju obaviti posao. Danas ćemo održati zajednički sastanak", dodao je naš sagovornik.

Zdravstveno stanje selektora je dobro.

"Vujošević je dobro, ima pripreme za transplantaciju bubrega, malo mu se to odužilo zbog rješavanja drugih sitnih problema koji su bili preduslov za transplantaciju", završio je Kovačević.