Košarka
19

Kosta Iliev posjetio KSBiH, razmatrano osnivanje nove regionalne lige

Piše: D. B.
Predstavnik FIBA-e za organizaciju takmičenja u Evropi Kosta Iliev posjetio je Košarkaški savez BiH, te sa zvaničnicima Saveza i perdstavnicima bh. klubova razgovarao o osnivanju nove regionalne lige.

Iliev je na sastanku s čelnicima KSBiH i predstavnicima Igokee, Širokog, Sparsa, Slobode i Zrinjskog razgovarao o novoj regionalnoj ligi. Predstavljen je plan organizacije i način funkcionisanja nove regionalne lige, a potom su o tom prijedlogu razgovarali čelnici saveza i predstavnici klubova te su iznijeli svoja mišljenja o novoj organizaciji.

Zajednički zaključak KSBiH i bh. klubova je da se podrže napori FIBA-e koje ova organizacija ulaže kako bi se regionalna liga ustrojila na transparentiji način s ciljem da sportski rezultati imaju prioritet.

Osim toga, stav svih prisutnih na današnjem sastanku je da BiH mora imati dva predstavnika u regionalnom takmičenju s obzirom na broj stanovnika i klubova, ali i tradiciju igranja košarke na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstavnici bh. klubova smatraju da što prije treba pokrenuti i drugu regionalnu ligu po uzoru na nekadašnji sistem takmičenja u bivšoj Jugoslaviji.

Zaključeno je i da BiH ima kapaciteta i znanja da vodi ovu ligu, a s obzirom na pojedine lobije u košarci, sjedište ove lige bi trebalo biti na neutralnom terenu, u BiH.