Predstavljeni planovi
73

Košarkaški savez BiH: Radimo na povratku Đedovića u dres reprezentacije

K. H.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović i generalni sekretar Amer Čolan održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o aktivnostima krovne košarkaške kuće u BiH u proteklom periodu, kao i onom što ih očekuje do kraja ove i početkom naredne godine.

Čolan je otkrio da je KS BiH razgovarao s Nihadom Đedovićem u vezi s povratkom u reprezentaciju te da se sve radi kako bi on dobio specijalni sportski status uz koji bi opet mogao igrati za naš tim. Također, otkriveno je da KS BiH traži sportskog direktora i da je to bitna funkcija za bh. košarku.

Generalni sekretar je govorio o imenima za sastav muške i ženske Premijer lige.

"Liga 12 još uvijek nema zvanično ime jer nismo završili pregovore s potencijalnim sponzorima. Nadamo se da ćemo to završiti do početka nove sezone, a ako se to desi nešto kasnije u sezoni, spremni smo je preimenovati i dati joj drugi naziv", rekao je Čolan.

On je nakon toga istakao da Savez planira pojačati aktivnost na društvenim mrežama zbog promocije same košarke, a nakon toga je odgovorio na pitanje o sankcijama za prošlogodišnje istupanje Igokee iz domaćeg prvenstva.

"Odlučili smo napraviti novu zvaničnu stranicu kako bismo podigli rejting onoga što se može pronaći na internetu. Imamo u planu proširiti neke stvari, ne samo unutar lige, nego sve u vezi s njom. Što se tiče Igokee, oni će zvanično igrati domaće prvenstvo u ovoj sezoni, a zbog prošle, u kojoj nisu nastupali, platit će kaznu u iznosu od 20.000 KM. Oni su svjesni svoje greške, znaju da im je to skratilo sezonu i mi ne vidimo problem u tome. Očekujemo dobro prvenstvo sa četiri ekipe koje igraju ABA ligu i to bi trebalo dodatno osnažiti klubove i samu ligu", kazao je Čolan koji je dodao da još uvijek traje spor između saveza i Haruna Mahmutovića u vezi s prošlim dugovanjima.

Medijima se obratio predsjednik KS BiH Mirza Teletović koji je kazao da finansijska situacija nije baš najbolja, ali da su spremni na borbu.

"Finansijska situacija nije na zavidnom nivou, jer ima puno dugovanja od ranije, imali smo puno aktivnosti u posljednje vrijeme pa smo preko sponzora uspjeli osigurati neka sredstva. Želimo se dodatno osnažiti, imamo puno partnera, a posebno Telemach koji nam je puno pomogao u proteklom periodu", kazao je Teletović.

Teletović je otkrio da je malo nezadovoljan sistemom u kojem djeluje KS BiH, a koji se ne može tako lako promijeniti pa je naveo primjer kako se može desiti da on predlaže Džavada Alihodžića za novog selektora juniorske reprezentacije, a da njega uopće ne izabere komisija koja u konačnici odlučuje. Dodao je da samo uz kvalitetan rad kroz mlade selekcije možemo osigurati bolju budućnost.

Press konferencija je održana u Malak Regency Hotelu Sarajevo, s kojom je dogovorena buduća saradnja, a treba reći da je ovaj hotel opremio buduću kancelariju KS BiH koja će ubrzo imati i novu adresu.

Na konferenciji za medije prisustvovao je i direktor Malak grupacije Orhan Spahić, a Mirzi Teletoviću je ovom prilikom uručen i rođendanski poklon