Košarka
40

Košarkaški reprezentativci: Idemo na pobjedu protiv Britanije i Islanda

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Košarkaška reprezentacija BiH u nedjelju od 20 sati u Skenderiji odigrat će utakmicu 3. kola kvalifikacija za Euro 2015. protiv Velike Britanije. Pobjedom u ovom meču bh. košarkaši će izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.
Igor Stojanović, Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović i Harun Mahmutović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igor Stojanović, Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović i Harun Mahmutović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ovim povodom Košarkaški savez je upriličio konferenciju za novinare. Košarkaški reprezentativac Elmedin Kikanović rekao je da su nakon utakmice protiv Islanda imali dovoljno vremena da analiziraju taj meč te da se spreme za Veliku Britaniju.

"Velika Britanija je izgubila svoje šanse za plasman na Euro ali mi smo svjesni da nam niko neće pokloniti pobjedu. Moramo odigrati maksimalno angažovano i svesti naše greške na minimum. Protekle dvije utakmice dozvolili smo protivnicima velike serije, a ja se nadam da nam se te prazne minute više neće dešavati", rekao je Kikanović.

Dodao je kako pobjeda protiv Velike Britanije ne bi smjela doći u pitanje te pozvao sve navijače da dođu u nedjelju u Skenderiju.

"I u posljednjoj utakmici protiv Islanda ići ćemo na pobjedu jer nam je cilj da kao prvi iz grupe idemo na Evropsko prvenstvo", dodao je Kikanović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Košarkaški reprezentativac Andrija Stipanović zahvalio se tuzlanskoj publici na fenomenalnoj atmosferi u Mejdanu protiv Islanda, dodajući kako je igračima bio gušt igrati u takvoj atmosferi.

"Utakmica protiv Velike Britanije je veoma važna za nas. Moramo dati sve od sebe da pobijedimo i da se plasiramo na EP. Drago mi je da ćemo igrati u Sarajevu koje ima dobru sportsku publiku. Pobjedom protiv Britanije moći ćemo ići mirne glave na Island i uspješno završiti kvalifikacije", naveo je Stipanović.

Direktor svih košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović rekao je da prodaja karata za meč u Skenderiji ide dobro i da se očekuje puna dvorana. Istakao je i da je Košarkaški savez kažnjen sa 7,5 hiljada eura zbog zastave sa kukastim krstom u Tuzli te je poručio navjačima da nema potrebe za vansportskim rekvizitma na utakmici.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Generalni sekretar Saveza Harun Mahmutović rekao je da će bez obzira na ovaj incident reprezentacija igrati češće u Tuzli "zato što Tuzla to zaslužuje". Na upit o Jusufu Nurkiću koji nije igrao ove kvalifikacije, Mahmutović je odgovorio da trenutno u Savezu ne razmišljaju o njemu te da će to biti tema za budućnost.

Direktor Stojanović je dodao kako mu je žao što Nurkić nije bio sa reprezentacijom u ovim kvalifikacijama ali da se nada da će u budućnosti biti tu.