Prvenstvo BiH
13

Košarkaški klubovi iz RS-a bojkotuju utakmice, Posušje i Široki ostvarili pobjede

H. H.
Širokobriježani su odigrali sjajan meč u Mejdanu (Foto: HKK Široki)
Širokobriježani su odigrali sjajan meč u Mejdanu (Foto: HKK Široki)
Utakmicama 1. kola danas je počeko Prvenstvo BiH za košarkaše, a u jednom od najzanimljivijih susreta Posušje je na svom terenu savladalo Bosnu Royal rezultatom 82:75.
Domaći su vodili cijelim tokom susreta i održavali su stečenu prednost, te su zasluženo upisali prvi trijumf u sezoni.

Naajzapaženiji kod Posušaka bili su Dontay Caruthers (21 poen, 5 asistencija), Alan Wiggins (21 poen, 14 skokova) i Marko Ramljak (20 poena, 10 skokova), dok je kod Bosne najefikasniji bio Aleksa Jugović (25 poena).

U derbiju ovoga kola Široki je kao gost pobijedio Slobodu u Mejdanu rezultatom 77:68.

Širokobriježane je predvodio Luka Božić sa 22 poena, Josip Bilinovac je dodao 14, a Mateo Čolak 11. U redovima Tuzlaka Ibrahim Durmo, Draško Albijanić i Haris Delalić ubacili su po 16 poena.

Utakmica između Proma i Leoatra u Donjem Vakufu nije odigrana, nakon što se gosti nisu pojavili na terenu, te će biti registrovana službenim rezultatom 20:0.

Također, nije odigrana ni utakmica Radnik - Bratunac. Propozicije takmičenja KS BiH predviđaju da će ekipi koja ne nastupi biti oduzet bod, a ukoliko još jednom u sezoni ne odigra utakmicu slijedi izbacivanje iz lige.

Krizi koja potresa Košarkaški savez Bosne i Hercegovine se ne nazire kraj. Prvenstvo za muškarce je trebalo početi početkom ovog mjeseca, no Košarkaški savez Bosne i Hercegovine nije imenovao ni komesara takmičenja, niti se zna broj ekipa koje će se takmičiti, jer ekipe iz manjeg entiteta ne žele igrati dok se jasno ne definiše status svih klubova.