Košarka
0

Košarkaški El Classico: Odluka o prvom finalisti Eurobasketa pada večeras

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Prvi finalist Evropskog košarkaškog prvenstva bit će poznat večeras nakon susreta između Francuske i Španije.

U košarkaškom "El classicu" sastaju se dvije reprezentacije koje su uoči početka prvenstva važile za favorite za najsjajnije odličje. Francuzi će imati veliku podršku navijača u Lilleu u pokušaju da naprave još jedan korak ka odbrani naslova prvaka.

Španija se pobjedom nad Grčkom plasirala u deveto uzastopno polufinale evropskih prvenstava. U dosadašnjim mečevima sa Francuskom Španci imaju pozitivan skor. Slavili su u četvrtfinalu Eurobasketa 2009,, potom u finalu 2011. i četvrtfinalu Olimpijade 2012.

Francuska je konačno uspjela prekinuti seriju Španaca na prošlom Eurobasketu, pobijedivši u polufinalu u produžetku, a potom i u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva godinu kasnije.

"Svi znamo da Španija ima odličan tim i pokazali su svoje iskustvo (protiv Grčke). Znamo da ćemo morati igrati agresivnu odbranu svih 40 minuta. Španci nisu dobri samo u napadu, nego dobro kontroliraju teren i u odbrani", kazao je selektor Francuske Vincent Collet.

Španija je treća reprezentacija na prvenstvu po broju postignutih koševa po utakmici (85,9), dok Francuska ima jednu od najboljih odbrana, sa primljenih samo 65,4 poena po utakmici. Francuska je na vrhu u poretku skokova, blokada i ukradenih lopti.

Osim plasmana u finale pobjeda u večerašnjem meču donosi i direktan plasman na olimpijske igre 2016. u Rio de Janeiru.

Susret Francuska - Španija počinje u 21 sat.

Pored ovog meča, danas će biti odigrani i susreti za plasman od petog do osmog mjesta. Od 16 sati igraju Grčka - Latvija, a od 18:30 satu Češka - Italija.

Drugi polufinalni meč u kojem se sastaju Srbija i Litvanija igra se u petak u 21 sat.