Košarka
54

Košarkaška reprezentacija BiH stigla u Sarajevo, dočekani povicima šampioni

Piše: J. H.
Foto: Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija BiH u poslijepodnevnimj satima stigla je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, nakon što su sinoć završili svoj put na evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Košarkaše je dočekalo blizu stotinu vjernih navijača koji su čestitali selektoru Aci Petroviću i reprezentativcima na dostojnom predstavljanju BiH na Eurobasketu.

Za centra Andriju Stipanovića ovo je bio prvi Eurobasket u dresu reprezentacije BiH.

"Tužni smo što nismo prošli u drugi krug jer smo to igrama, htjenjem i trudom zaslužili. Vjerovali smo u prolazak i pobijedili Litvaniju, ali... Možemo biti ponosni, dali smo sve od sebe, ali nismo imali sportske sreće. Šta je tu je, život ide dalje", kazao je Stipanović.

I za Marka Šutala ovo je bio debitantski turnir za reprezentaciju BiH.

"Neki su prošli sa dvije pobjede, nama ni tri nisu bile dovoljne. Dali smo sve od sebe, gravu gore i idemo dalje. Ne možemo vratiti vrijeme unazad", kazao je Šutalo.

Kapiten Mirza Teletović sinoć je pružio najbolju partiju u dresu reprezentacije.

"Zahvaljujem se navijačima koji su došli ovdje i cijenim to. Teško je što se nismo uspjeli kvalifikovali u drugi krug, što je teško razumjeti jer smo imali tri pobjede. Ali, tako je kako je", kazao je Teletović.

Najveći apaluz navijača koji su stigli na aerodrom dobio je selektor Aco Petrović.

"Nikad nećemo znati što smo na ovom prvenstvu mogli napraviti. Nakon Srbije se vidjelo da se dižemo i da postajemo prava reprezentacija sa modernim načinom igranja. Osjetili smo podršku ljudi i znamo da su ponosni na nas. Sportska tuga i žal ostaje što nismo prošli dalje, a zaslužili smo u svim segmentima.

On je kritikovao igru Makedonije za koju je rekao da je njegovo najveće razočarenje.

"Sa njima smo do tog trenutka bili pravi sportski prijatelji i onda na onako sramotan način odigraju protiv Latvije. Jednu grešku ne smijemo napraviti, a to je da sudimo nekome zbog jedne promašene lopte, izgubljenog pasa ili zbog toga što je trener prerano zvao time out. Svjedočili ste momcima koji su odigrali briljantno i ovo je jedan putokaz svima nama šta i kako dalje. Hvala vam na podršci", kazao je Petrović.

Petrović nije htio govoriti o tome da li odlazi ili ostaje.

"Harun Mahmutović i ja imamo dogovor da pustimo sve dva mjeseca i nađemo se u Sarajevu za dva mjeseca. Nakon toga ćete svi sve znati", dodao je Petrović.