Košarka
0

Košarkaška reprezentacija BiH je 1993. ostvarila najveći uspjeh – osmo mjesto

Piše: Edin Isanović
Petorka koja je 1993. godine igrala protiv Grčke
Petorka koja je 1993. godine igrala protiv Grčke
Muška košarkaška reprezentacija BiH učestvovat će na Evropskom prvenstvu koje će se od 4. do 22. septembra ove godine održati u Sloveniji. Bit će to osmi nastup našeg državnog tima na Eurobasketu. Najveći uspjeh ostvaren je prije dvadeset godina. Tada je naša reprezentacija prvi put pojavila na kontinentalnoj smotri u Njemačkoj. BiH, nova zemlja na evropskoj karti, bez imena i rejtinga kipjela je od želje za afirmacijom, košarkaškom i državnom.

Naši reprezentativci bili su sjajni. Na kraju su zauzeli osmo mjesto što je i najveći uspjeh do sada. Bilalović, Mutapčić, Firić, Bećiragić, Avdić, Primorac, Halimić, Selešković, Begović, Masnić predvođeni selektorom Mirzom Delibašićem, kojem je pomagao Ibrahim Krehić, bili su junaci tih dana.

Većini je to bilo prvo veliko takmičenje. Neki su imali iskustvo iz reprezentacije Jugoslavije, a nastup pod bh. zastavom za njih je bilo nešto posebno. Košarkaši iz te generacije napominju kako su na Eurobasket otputovali bez ozbiljnijeg treninga, da su pripremnu utakmicu odigrali protiv kadeta Poreča.

Ipak, strateg Delibašić uspio je za kratko vrijeme pripremiti tim koji je igrao sjajno u predkvalifikacijama u Poljskoj. Završnica je kasnije održana u Njemačkoj. Bh. tim imao je i veliku podršku sa tribina.

U dosadašnjih sedam Evropskih prvenstava naš nacionalni tim s klupe je Sabit Hadžić vodio četiri puta, a po jednom Mirza Delibašić, Draško Prodanović i Mensur Bajramović. U 31 utakmici upisano je 5 pobjeda i 26 poraza. Nadamo se da će se ova statistika popraviti nakon smotre u Sloveniji.

Inače, aktuelna generacija bh. košarkaša, koju sa klupe predvodi Aco Petrović, trenirat će u Kranjskoj Gori do 5. augusta, nakon čega je planiran povratak u Sarajevo. U glavnom gradu BiH reprezentacija će boraviti pet dana, a potom se vraća u Sloveniju gdje je očekuju četiri pripremna meča, dva protiv Gruzije, te sa Slovenijom i Rusijom. Do kraja priprema bh. košarkaši učestvovat će na turnirima u Njemačkoj i Grčkoj gdje će odigrati šest utakmica.

Reprezentacija BiH na Eurobasketu u Sloveniji, koje počinje 4. septembra, nastupit će u grupi sa selekcijama Latvije, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Litvanije. Susreti u ovoj grupi igrat će se u Jesenicama.