Drugo zlato u historiji
4.3k

Košarkašice Srbije srušile Francusku i postale prvakinje Evrope

N. K.
Foto: FIBA
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije večeras je u Valenciji u finalu Eurobasketa iznenađujuće pobijedila favorizovanu Francusku rezultatom 63:54. Košarkašice Srbije su tako drugi put u historiji postale prvakinje Evrope.

Počelo je oprezno s obje strane, a polovinom prve četvrtine Srbija je prvi put i povela s 10:7. Prednost su čuvali do kraja prve četvrtine koja je okončana rezultatom 14:11.

Francuska se početkom druge dionice vratila i izjednačila, a onda je uslijedila brutalna serija Srbije od 13:0. Ipak, do odlaska na odmor Francuska se uspjela probuditi i smanjiti prednost na pet poena (26:31).

Srbija treću dionicu otvara novom sjajnom serijom 10:0 pa su došli do prednosti od 15 poena, dok su se Francuskinje donekle vratile u meč uoči ulaska u posljednju četvrtinu. Košarkašice Srbije su odgovorno i kvalitetno odigrale i posljednju dionicu i došle su do zaslužene pobjede i na kraju titule prvaka Evrope.

Najbolja u selekciji Srbije večeras je bila Anderson sa 18 poena, dok je Brooks ubacila 15. Vukosavljević je bila najbolja kod Francuske s 15 poena, dok su ostale njene saigračice podbacile.

Ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije je ovo drugi put da su postale prvakinje Evrope nakon 2015. godine, dok su Francuskinje ostale također na dva zlata. Međutim, vrijedi istaći da je ovo Francuskinjama već osmi poraz u finalima evropskih prvenstava. Zanimljivo da je i 2015. godine u finalu Srbija savladala Francusku.

Podsjetimo, na ovom prvenstvu oduševile su i košarkašice BiH koje su se prvi put plasirale nakon 22 godine te odmah osvojile peto mjesto.