Dan kada su pokorile Stari kontinent
16

Košarkašice Jedinstvo Aide prije 24 godine postale prvakinje Evrope

Piše: D. Brkić
Mihajlo Vuković
Mihajlo Vuković
Protekle su 24 godine od historijskog rezultata košarkašica Jedinstva Aide. Na današnji dan, 20. marta 1989. godine, tuzlansko Jedinstvo Aida okitilo se titulom prvaka Evrope. U finalnoj utakmici Tuzlanke su u Firenzi porazile slavni Primigi.

Tvorac “zlatne generacije” tuzlanskih košarkašica Mihajlo Vuković - Miki, sinoć je posmatrao utakmicu 3. kola Lige za prvaka, u kojoj je Jedinstvo BHT savladalo Borac ZO sa 94:55.

“Jedinstvo BHT prema mom mišljenju ide jednim ispravnim putem. Lani sam gledao duel istih ekipa i Jedinstvo je u 'egal' završnici pobjedilo Borac. Godinu dana kasnije Jedinstvo se faktički poigralo s Borcem. Imam utisak kako se u Jedinstvu dobro radi, da se stvara kostur ekipe od domaćih igračica i siguran sam kako će takav rad polučiti rezultate”, kaže za Klix.ba Mihajlo Vuković, koji je svojevremeno predvodio reprezentaciju Jugoslavije na Olimpijadi u Seulu, trenirao Sloboda Ditu i Pamesu.

Kaže kako je u penziji i kako će najveći dio slobodnog vremena provoditi u Tuzli. Jutros je bio na kafi sa svojim dragim prijateljima s kojima je evocirao uspomene na 1989. godinu i istorijski rezultat Jedinstva Aide.

“Niko prije i niko poslije nas, sa prostora bivše Jugoslavije, nije uradio to što je uradila Jedinstvo Aida. Taj trofej je meni najdraži, a on je došao kao kruna višegodišnjeg rada. Riječ je o projektu kojeg smo realizovali s mnogo profesionalizma i enzuzijazma, a koji je objedinio interesovanje publike, stručan rad, upravu, vrsne košarkašice... Ne znam koliko će vremena još proći da bilo koja ekipa iz BiH dođe na taj nivo, ali sam siguran da ćemo još dugo, dugo čekati. Tada smo primjenjivali jednu drugu filozofiju. Od igračica smo tražili da se školuju, da se usavršavaju, a novac će doći tek na kraju. Danas je obrnuto. Odmah se gleda na novac i u tome je razlika između tadašnjeg i sadašnjeg sporta”, kaže Vuković.

Jedinstvo Aida je od 1989. godine do danas u nekoliko navrata mijenjao ime kluba. Faktički klub je bio pred gašenjem, a u posljednjih nekoliko godina tuzlanske košarkašice igraju zapaženiju ulogu u prvenstvu BiH. U tekućoj sezoni Tuzlanke su bez poraza sa skorom od 14-0.

Ipak, sjećanje na Jedinstvo Aidu i Maru, Razu, Coju, Naidu, Smilju, Zoricu, Mikija, vjerne navijače, agilnu upravu... nikada neće izblijediti.