Košarka
46

Košarkaši Sparsa učestvuju u kvalifikacionom turniru Eurolige

Piše: Edin Isanović
Omladinski košarkaški klub Spars tradicionalno će učestvovati na omladinskom kvalifikacionom turniru Eurolige, koji će se ove godine održati u Rimu od 27. do 29. decembra.

Građani Bosne i Hercegovine nemaju često šansu pratiti svoje klubove u elitnim kontinentalnim takmičenjima. Iako su, naprimjer, Liga prvaka i Euroliga izuzetno popularna takmičenja u našoj zemlji, niko ni ne mašta o tome da u skorije vrijeme vidi neki naš tim kako se ravnopravno nosi sa svojim rivalima. Naš je sport, ipak, ogledalo stanja u zemlji, pa naši klubovi finansijski nisu u stanju da se nose sa svojim rivalima iz razvijenijih zemalja.

Ipak, nije sve tako negativno. Tamo gdje je novca manje i gdje se rezultati postižu prvenstveno talentom i kvalitetnim radom, a ne kupovinom već formiranih sportista, pojedini naši klubovi prave veoma dobre rezultate. To se prije svega odnosi na Omladinski košarkaški klub Spars, koji će i ove godine učestvovati u omladinskoj Euroligi.

Učešće nije lako izboriti

Sistem takmičenja u Euroligi za mlađe uzraste je pomalo specifičan. Ne postoje oni standardni koeficijenti koji se dodjeljuju prema državi iz koje ekipa dolazi, niti postoji jasno definisan rezultatski kriterij prema kojem se kvalifikuje za ovo takmičenje. Postoje četiri kvalifikaciona turnira u četiri evropska grada, a pobjednici ova četiri turnira se kvalifikuju za finalno doigravanje, koje organizuje grad domaćin Final Foura, doigravanja Eurolige.

Učešće na kvalifikacionim turnirima nije lako izboriti. Pozivnicu dobijaju samo oni klubovi koji imaju kvalitetan igrački kadar u mlađim kategorijama.

No, mukotrpan rad u OKK Spars su organizatori ovog takmičenja prepoznali, pa će tako Sparsi četvrtu godinu uzastopno učestvovati u kvalifikacionom turniru.

Ove godine kvalifikacioni turnir se igra u Rimu, a pored Sparsa, učestvovat će i neke zaista snažne ekipe, čiji seniorski sastavi igraju značajnu ulogu u seniorskoj Euroligi. Tako su sa Sparsima u grupi još i Armani Jeans iz Milana, Virtus iz Bologne i Unicaja iz Malage. Sparsi će u subotu, 27. decembra, odigrati meč protiv Armani Milana, dok će sa druga dva rivala igrati u nedjelju. Sparse će predstavljati košarkaši rođeni 1997. i 1998. godine.

Ova se grupa ukršta sa grupom u kojoj igraju Stellazzurra Basketball Academy, Brose Baskets iz Bamberga, Maccabi Teddy Tel Aviv te zagrebačka Cedevita. Osvajači grupa će se sastati međusobno u finalu, koje je zakazano za 29. decembar, a samo će pobjednik tog susreta osigurati plasman na finalni turnir pod nazivom NIJT (Nike International Junior Tournament), koji će ove godine ugostiti Madrid, kao domaćin doigravanja Eurolige.

Inače, završnica omladinske Eurolige se na ovom principu igra od 2003. godine, a Sparsi su jedini naš predstavnik koji je i ranije učestvovao i bilježio značajne rezultate.

U januaru 2012. godine, kada su prvi put učestvovali na turniru, u španskom L’Hospitaletu su doživjeli tri poraza u prilično izjednačenim utakmicama. U susretu za 7. mjesto tada je savladan domaćin L’Hospitalet.

U decembru 2012. godine Sparsi su osvojili kvalifikacioni turnir u Rimu, gdje su u konkurenciji Stellazzurra Basketball Academy iz Rima, Unicaje iz Malage i Mas Mandoulines Thesalonikki, uvjerljivo zauzeli prvo mjesto u grupi, da bi u finalu deklasirali tursku ekipu Fenerbahcea rezultatom 73:55. Tri igrača Sparsa su na rimskom turniru izabrana u prvu petorku takmičenja, a to su pored MVP-a turnira Đoke Šalića bili Aleksej Nikolić i Nedim Buza, koji su danas nosioci igre u prvom timu.

Sarajevski klub u najužem krugu favorita

Sparsi su se tada kvalifikovali na finalni turnir u Londonu, gdje su nakon pobjede na otvorenju protiv INSEP Parisa doživjeli dva poraza. Bolja je bila Barcelona rezultatom 53:49, a i Team England (selekcija engleskih košarkaša) je u posljednjem kolu savladao Sparse, koji su ostali bez nastupa u finalu. Đoko Šalić i Nedim Buza su i u Londonu bili uvršteni u idealnu petorku, što je bilo ogromno priznanje za njihove nastupe.

Prošle godine Sparsi su svoju politiku prema turniru nešto promijenili, pa su na rimske kvalifikacije poslali mlađu generaciju košarkaša, koja je pružila veoma dobar nastup, ali nije uspjela osigurati plasman na finalno doigravanje. Bolji od Sparsa bili su Stellazzurra nakon produžetaka i Bayern sa relativno tijesnih 69:64, dok je Spars Virtus Sienu savladao sa 58:39. U susretu za 5. mjesto Sparsi su tada poraženi od Cibone 70:50, ali se u timu turnira ipak našao jedan njihov igrač, Edin Atić.

Inače, Atić i brojni njegovi saigrači iz te generacije (od kojih su mnogi sada već u seniorskom timu Sparsa), pravo nastupa na turniru imaju i ove godine. Prošlosezonski turnir, kao i treniranje i igranje sa starijim igračima u svom timu, dovelo ih je u poziciju da već sada imaju puno više iskustva od prosječnog mladog igrača u Evropi, pa Sparsi ovaj put spadaju u najuži krug favorita za osvajanje NIJT.

Nakon 5 ligaških kola u domaćem prvenstvu, Sparsi imaju isto toliko pobjeda, a one su izborene na krilima mladih igrača poput pobrojanih Nikolića, Atića, Gegića ili Buze. Oni, ali i brojni drugi mladi igrači koji nastupaju za Spars, na omladinskim su turnirima Eurolige dokazali kako imaju potencijal da jednog dana budu vodeći košarkaši našeg kontinenta i da košarka ima svijetlu budućnost u našoj zemlji.