Kvalifikacije za EP
20

Košarkaši Latvije pobijedili Grčku i zakomplikovali situaciju u grupi s BiH

N. K.
Latvija je odigrala fantastičan meč (Foto: FIBA)
Latvija je odigrala fantastičan meč (Foto: FIBA)
Košarkaši Latvije pobijedili su u Sarajevu u okviru 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Grčke rezultatom 77:66 te su tako ujedno ostvarili i prvi trijumf u ovom ciklusu.

Početak utakmice počeo je u efikasnoj i dosta ujednačenoj igri obje ekipe, a onda je Latvija u drugoj četvrtini odigrala fantastično u odbrani prepustivši Grčkoj da postigne samo devet poena. Na odmor se otišlo s 12 poena prednosti za Latviju.

Grčka ni u nastavku nije uspjela ozbiljnije da zaprijeti Latviji, koja je na kraju sasvim zasluženo došla do prvog trijumfa u kvalifikacijama s kojom je zakomplikovala situaciju u grupi u kojoj je i naša selekcija.

Najbolji u Latviji bio je Laksa koji je postigao 19 poena, dok je Mejeris dodao 14. Kod Grčke je Agravanis postigao 15 poena, dok je ostatak ekipe u potpunosti podbacio.

Grčka je i dalje prva u grupi H s dvije pobjede i jednim porazom, dok je Latvija druga s omjerom 1-2. Međutim, trećeplasirana Bugarska i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koji imaju po jednu pobjedu i poraz, imaju utakmicu manje.

Meč trećeg kola BiH i Bugarska će odigrati večeras također u Sarajevu s početkom u 21 sat, dok će naši košarkaši u nedjelju odmjeriti snage s Latvijom. Na Evropsko prvenstvo ne ide samo četvrtoplasirana selekcija iz grupe.

Tabela: